Lahden kiljuhanhi onkin tarhakarkulainen

Kiljuhanhi Korkeasaaren eläintarhassa. Mikko Stig / Lehtikuva

Lahdessa valkoposkihanhien joukossa oleva kiljuhanhi ei olekaan osa uhanalaista Pohjolan kiljuhanhikantaa, kertoo WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen. Hänen mukaansa lintu on karannut tarhasta, jonka kannassa on todettu risteymää tundrahanhen ja merihanhen kanssa.

Tolvanen kertoo, että Lahden hanhi nähtiin Lahdessa jo aiemmin tämän vuoden toukokuussa ja sen jälkeen Helsingissä toukokuun lopulla. Viime syksynä se oli Porin, Mynämäen ja Turun seudulla ja syksyllä 2013 myös Lahdessa.

- Lintu on karannut Hämeenkosken tarhalta, jossa noin puolella todettiin vuonna 2001 tehdyssä tutkimuksessa risteymäalkuperä.

Suomen kansallisessa kiljuhanhen suojeluohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, ettei risteytymistä pääsisi tapahtumaan risteymien vaivaamien tarhakantojen ja luonnonkannan välillä.

- Eli kyseinen yksilö tulisi ottaa kiinni ja palauttaa tarhalle. Suomen ympäristökeskus yritti linnun kiinniottoa sen ollessa Helsingissä, mutta pyynnissä ei valitettavasti onnistuttu. Risteymä on luontoon päästessään uhka luonnon kiljuhanhikannalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.