Ottaisitko sinä kyytiin liftarin? Kannattaa kiinnittää huomiota näihin seikkoihin

Liftaajalle peukalokyytien hyöty on selvä. Mutta millaista liftarin kyytiin ottaminen on autoilijan kannalta?

Perjantaina starttaavan Hitchball4000-liftauskilpailun järjestäjä Matti Fouchault-Airasmaa muistuttaa, että nykypäivänä Suomessa ei juurikaan liftata rahanpuutteen vuoksi. Vuonna 2015 liftaajat janoavat seikkailua ja toivovat tapaavansa erilaisia ihmisiä matkansa varrella. Lopulta hyöty voi olla molemminpuolinen. Ihannetilanteessa kaksi toisilleen vierasta ihmistä kohtaavat ja voivat oppia toisiltaan uutta.

- Helposti kaikki liftaajat kategorisoidaan hipeiksi, jotka matkustavat muiden kustannuksella. Yleensä tämä mielikuva kaatuu heti, kun ensimmäisen liftaajan ottaa kyytiin, Fouchault-Airasmaa sanoo.

Yhden positiivisen kokemuksen myötä kynnys pysähtyä seuraavan liftarin kohdalla on pienempi. Varsinkin pitkää matkaa ajaville yllättävä juttuseura voi piristää päivää.

Fouchault-Airasmaan mieleenpainuvin liftauskokemus on jäänyt mieleen Saksasta.

- Minut otti hienoon Audiinsa puolalainen mies, joka toi Amerikasta käytettyjä urheiluautoja. Hän yritti kovasti juoda kahvia ja pysyä kofeiinin avulla hereillä, mutta lopulta kysyi, haluaisinko minä ajaa. Niinpä minä ajoin meidät molemmat perille miehen nukkuessa etupenkillä, Fouchault-Airasmaa kertoo huvittuneena.

Liftaajan siisteys ja matkatavaran määrä voivat ratkaista

Ennen päätöstä pysähtyä liftarin kohdalle kannattaa tietysti kiinnittää huomiota tämän siisteyteen. Maassa lojuva kaljakassi tai suupielestä roikkuva tupakka eivät välttämättä houkuttele ottamaan tienvarrella seisojaa kyytiin. Kuitenkaan suuren rinkan tai muun tavaramäärän takia ei kannata automaattisesti painaa kaasua liftarin kohdalla. Usein laukut saa tiivistettyä yllättävänkin pieneen tilaan, tarvittaessa vaikka liftaajan syliin.

Fouchault-Airasmaa kannustaa autoilijoita rohkeasti pysähtymään tien laitaan, jos joku on kyytiä vailla.

- Liftaajat ovat yleensä mukavia ja avoimia ihmisiä, joiden kanssa on hauskaa rupatella. Loppujen lopuksi kun mietitään turvallisuusseikkoja, niin toisen ihmisen vahingoittaminen olisi aika paljon helpompaa monella muulla tavalla kuin liftaten, jos joku pahoilla aikeilla liikkeellä olisi.

Oletko ikinä liftannut tai ottanut liftaria kyytiin? Kerro kokemuksistasi kommentoimalla alle.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut