Kirjallisuusvienti kiri laukalle viime vuonna

Filin johtaja Tiia Strandén iloitsee kirjallisuusviennin parantuneista luvuista. Ilkka Kuosmanen
Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Suomen kirjallisuusvienti kasvoi kohisten viime vuonna. Nousua edellisvuoteen kirjattiin peräti 18 prosenttia.

Kirjaviennin kokonaisarvo oli 3,71 miljoonaa euroa vuonna 2019. Todellinen luku on tätä huomattavasti suurempi, sillä ulkomaisten agentuurien edustamien kirjailijoiden myynti ei näy kotimaisia toimijoita kartoittavassa selvityksessä.

Kirjallisuuden vientikeskus Fili on mitannut kirjojen kansainvälisiä myyntituloja vuodesta 2011 lähtien. Viime vuoden myynti oli lähes kolminkertainen yhdeksän vuoden takaiseen verrattuna. Viime vuosikymmenen suurin yksittäinen vientiponnistus oli Frankfurtin kirjamessujen Suomi-teemavuosi vuonna 2014.

Ulkomailla ilmestyy vuosittain 300–400 suomalaisen kirjan käännöstä noin 40 eri kielellä. Vientituloista 53 prosenttia tuli viime vuonna lasten- ja nuortenkirjoista. Myös aikuisille suunnatun kaunokirjallisuuden osuus (34 prosenttia) myynnistä kasvoi hieman, tietokirjallisuuden taas supistui. Fili huomauttaa, että koska myytyjen nimikkeiden määrä on rajallinen, yhdenkin kirjan myyntimenestys voi heilauttaa lukuja vuositasolla suuresti.

Suomalaiset kirjailijat ovat tehneet viime vuosina läpimurtoja erityisesti vaikeina pidetyille englanninkielisille markkinoille, mitä Fili pitää pitkäjänteisen työn tuloksena.

Kari Hotakainen oli elokuun ostetuin kirjailija

Filin johtaja Tiia Strandén iloitsee myös siitä, että rojaltien osuus bruttomyynnistä (37 prosenttia) nousi uuteen ennätykseen. Kirjaviennin bruttotulot jaetaan käännösoikeuksien ennakkomaksuihin ja myydyistä kirjoista saatuihin rojalteihin.

– Rojaltien kasvu on merkki siitä, että ulkomailla ilmestyneet suomalaiset kirjat myyvät. Tämä on oleellista viennin jatkuvuuden kannalta, Strandén arvioi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut