Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Hämeen poliisi: omavalvonnan epäonnistuminen johti merkittävään ympäristövahinkoon Heinolan Vuohkalliossa useampi vuosi sitten

Hämeen poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Heinolan Vuohkalliossa tammikuussa 2018 paljastuneesta öljyvuodosta. Asia on siirretty syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjäalueelle.

Öljyvuoto tapahtui tuolloisen Elenia Lämpö oy:n lämpölaitoksessa. Poliisin mukaan laitoksen omavalvonnan epäonnistuminen johti merkittävään ympäristövahinkoon. Asiaa tutkittiin esitutkinnassa törkeänä ympäristön turmelemisena, koska ympäristölle aiheutettu vahinko on ollut erityisen suuri. Vuodon aiheuttamat vahingot ulottuivat laajalle vesistöön, jonka lisäksi ympäristöön vuotaneen öljyn määrä oli suuri.

Sukuranlahteen Ruotsalaiseen vuoti lämpölaitoksen maaperän ja ojan kautta yhteensä noin 40 kuutiota kevyttä polttoöljyä. Yksityishenkilö havaitsi Sukuranlahdessa ja siihen laskevassa ojassa viitteitä öljystä ja teki siitä ilmoituksen Heinolan kaupungin ympäristöviranomaisille.

Esitutkinnassa varmistui, että vuoto oli sattunut jo vuoden 2017 puolella ja oli jäänyt havaitsematta lämpölaitoksen omavalvonnassa. Vuoto oli aiheutunut laitoksen laitteiston virheellisestä toiminnasta ja vuodon ilmaisuun tarkoitetun laitteen toimimattomuudesta. Vuotoa ei havaittu laitoksella, vaikka sen öljyn kulutusta seurattiin viikoittain.

Vuodosta aiheutui haittaa ja vahinkoa myös alueen yksityishenkilöille.

Vuodon havaitsemisen jälkeen lämpölaitos poisti maaperään ja vesistöön vuotaneen öljyn ja kunnosti vahinkoalueen.

Hämeen poliisi kuulusteli rikoksesta epäiltynä seitsemää henkilöä. Heidän osaltaan asia on myös siirtynyt syyteharkintaan.

Päivitetty 18.9. kello 10.55 syyllä, miksi asiaa tutkittiin törkeänä ympäristön turmelemisena.

Öljyvuodosta massiiviset suojatoimet Heinolassa