Testaa, tunnistatko Lahdesta kirjoittaneet kirjailijat ja teokset

Matti Hilska

110-vuotias Lahti ei voi ainakaan liikaa ylpeillä kirjallisella menneisyydellään. Pienen pohdiskelun jälkeen löysimme tusinan verran kirjailijoita, joiden tuotannossa kaupunki on jollain tapaa mukana tai jopa kaiken toiminnan keskipisteenä.

Tunnetuin Lahdessa kävijä lienee Koskelan Akseli, joka odotteli Hennalan rakennus kuudessa kuolemantuomionsa toteuttamista. Akseli pelastui, mutta moni muu pentinkulmalainen vietti rakennuksessa viimeisen yönsä ja hoippui sitten seuraavana päivänä lähimetsikköön teloitusryhmän eteen.

Kirjailija Veijo Meri on luonnehtinut Lahtea läpikulkupaikaksi. Hän itsekin asui kaupungissa, Oikokadulla, puolisen vuotta vuosien 1959-60 taitteessa.

Romaanissa Everstin autonkuljettaja kaupungin läpi ajetaan jopa kolme kertaa. Vilahdus kaupungista löytyy myös novelleista Morsiamen sisar ja Yhden yön tarinat.

Tunnista Lahdesta kirjoittaneet kirjailijat ja teokset vihjeiden perusteella:

1. Nainen palaa entiseen kotikaupunkiinsa vankilasta. Pian hän palaa myös entiseen työpaikkaansa Etelä-Suomen Sanomissa. Vankilaan joutumisen syyt ja tapahtumat kerrotaan romaanitrilogian toisessa osassa. Kolmannessa osassa elämä on jo kuosissa, kunnes mies menneisyydestä tulee kuvioihin mukaan.

Nimet kahdelle teoksista löytyvät lahtelaisesta kadunnimistöstä.

Myös kirjailija itse on aikanaan työskennellyt ESS:ssa.

2. Nuori nainen joutuu miehensä kuoltua ottamaan vastuun keskisuuresta sukuyrityksestä. Huonekalutehdas on Sopenkorvessa ja pian alkaa huonekaluhallin rakentaminen Launeelle, vaikka ilmassa on jo laskukauden merkkejä.

Talouselämän hullut vuodet tuhoavat yrityksen ja myös ihmissuhteet ovat kovilla niin yrityksessä kuin päähenkilön, Ullan, lähipiirissäkin.

3. Joukko nuoria pitää kokoontumispaikkanaan Aleksanterinkadun varrella olevaa kahvilaa. Heitä sitoo yhteen teatteriharrastus. Syksyn kuluessa porukan yhtenäisyys alkaa hajota, yksi jäsenistä, Auli saa näytelmänsä nuorisoteatterin ohjelmistoon, Taneli kantaa huolta armeijaan joutumisesta ja porukassa alkaa viihtyä uusi jäsen Jokke henkilökohtaisine ongelmineen.

4. Upseerin urasta haaveileva Simo tapaa Mytäjäisten uimarannalla Paulan, kauppaneuvoksen taistolaistyttären. Aate opintopiireineen tempaa Simon mukaansa ja edessä on muutto Tampereelle. Ideologisista pohdinnoista huolimatta hän ryhtyy upseeriksi, mikä tietää maantieteellistä eroa Paulaan. Lahdessa kuitenkin vieraillaan useasti vanhempia ja ystäviä tapaamassa.

Lopulta pariskunta löytää yhteisen elämän Sydän-Savosta toviksi, kunnes kuolema heidät erottaa.

5. Kirjailija haavoittuu vakavasti jatkosodan hyökkäysvaiheessa ja joutuu pitkäksi aikaa sairaalahoitoon. Toipumisloma sujuu hieman riehakkaasti ja rintaman sijaan matka suuntautuu Lahteen kahdeksanteen sotilassairaalaan. Sen ihotautiosasto sijaitsee Lahden Tyttölyseolla, missä kuppaa hoidetaan aina sodan loppumiseen asti.

6. Asuntopula oli kaupungeissa yleistä vielä 1960-luvulla. Moni töissäkin käyvä joutui asumaan yömajoissa ja asuntoloissa. Asukkaisiin kuului luonnollisesti myös invalideja, työttömiä ja alkoholisteja.

Työläiskirjailija joutui välillä hankkimaan elantonsa rakennustyömailla Lahdessa ja asui Pelastusarmeijan asuntolassa Hämeenkadulla. Siltä ajalta lienevät novellikokoelman aiheet.

7. Reunanpalstaksi kutsuttiin aikanaan aluetta, mikä sijaitsi lähellä Loviisan radan idänpuoleista aluetta, aivan Lahden keskusta kyljessä. Nykyisin aluetta kattaa mm. kauppakeskus Trio. 1920-luvulla se oli köyhälistön asuttama Hollolan kuuluva puurötisköiden alue. Sisällissodan ajasta oli muutamia vuosia, mutta poliittinen vastakkaisajattelun aika jatkui ja eletään pahinta pirtuaikaa.

Yksi päähenkilöistä on poliisi, jona sukunimikaimaa nuoriso kutsui 1960-70-luvilla rynnäkköpoliisiksi.

8. Kun eteläisessä Lahdessa tapahtuu kummia, nuoret salapoliisit ratkaisevat ongelmat ja rötökset. Kun salapoliisitehtäviä ei ole, nuoret dekkarit puuhailevat sitä, mitä kaikki muutkin tuonikäiset tekevät.

Kirjailija asuu itsekin alueella, mihin kirjojen tapahtumat enimmäkseen sijoittuvat.

9. Ilmestyessään vuonna 1969 tämä romaani aiheutti vilkasta pohdintaa Lahdessa, ketkä ovat jos ovat romaanin päähenkilöiden esikuvia.

Keskikokoisen kaupungin keskiluokkaiset ihmiset rimpuilevat tyytymättöminä keskinkertaisuuteensa. Kiinnostava uusi aika painaa päälle, mutta vanhastakin halutan pitää kiinni. Radikaali irtiotto arjesta on punaviinipiknik kirkkopuistossa.

10. Romaani on mielikuvituksellinen tarina kirjailijakokouksesta Suomen suvessa. Alkuperäisteos ilmestyi englanniksi vuonna 1983. Kirjailija osallistui vuotta aiemmin Mukkulan kirjailijakokoukseen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Testaa, tunnistatko Lahdesta kirjoittaneet kirjailijat ja teokset - visan vastaukset
    20.6.2015 13:00

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut