Suomalaiset ylivoimainen saunakansa - Pohjoismaat eivät kykene kilpailemaan

Minna Krupka

Suomessa saunomisesta ei luovuta kesälläkään, vaan löylyhuoneet lämpiävät ilmojen kanssa vaikka kilpaa. Lauteilla istuskelu onkin tunnetusti osa sinivalkoista kulttuuriperimäämme, mutta on kiukaan lämmöstä opittu nauttimaan muuallakin. Hotels.com selvitti, millaisia saunojia Pohjoismaista löytyy.

Saunakansan kruunua saavat yhä edelleen kantaa suomalaiset. Ansaitusti, sillä ero muihin pohjoismaalaisiin on huomattava.

Suomalaisista jopa 31 prosenttia kuuntelee kiukaan sihinää useita kertoja viikossa. 38 prosenttia saunoo useamman kerran kuussa ja 14 prosenttia yhdestä kuuteen kertaa vuodessa. Ainoastaan 3 prosenttia innostuu saunasta harvemmin kuin kerran vuodessa.

Ruotsalaiset, vaikkakin listan hopeasijalla, eivät yllä läheskään yhtä vilkkaisiin lukuihin. Jopa 27 prosentilla saunan ovi käy ainoastaan pari kertaa vuodessa ja 22 prosenttia jättää lauteilla hikoilun kokonaan välistä. Ainoastaan kolme prosenttia länsinaapureistamme istahtaa saunan lämpöön viikoittain.

Tällä määrällä ei siis vielä sinivalkoisen saunakulttuurin kanssa kilpailla: kun länsinaapurissamme lauteille istahtaa yksi ruotsalainen, Suomessa heittää samaan aikaan löylyä kiukaalle kymmenen saunojaa.

Sen sijaan norjalaisia ja tanskalaisia saunominen innostaa sitäkin harvemmin. Molemmissa kansoissa jopa 34 prosenttia nauttii löylyistä harvemmin kuin kerran vuodessa. Norjalaisista 33 prosenttia välttää lauteet kokonaan ja vain kaksi prosenttia käy saunassa viikoittain.

Tanskalaisista 19 prosenttia saunoo yhdestä kuuteen kertaa vuodessa ja vain prosentti usean kerran viikossa. Jopa 38 prosenttia tanskalaisista ei sauno lainkaan.

Vaikka suomalaisten saunakulttuuri eroaakin muista pohjoismaista selvästi, löytyy kaikista myös yhteneväisiä piirteitä. Kaikissa maissa saunomisesta nauttivat enemmän miehet kuin naiset.

Siinä missä suomalaisista miehistä 43 prosenttia istuu saunan lauteille useita kertoja kuussa, vastaava luku on naisilla 33 prosenttia.

Norjassa kyselyyn vastanneista naisista jopa 40 prosenttia ei sauno lainkaan.

Hotels.comin Pohjoismaissa toteuttamaan kyselyyn osallistua yhteensä 4 055 vastaajaa Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta. Kysely toteutettiin helmikuussa, suomalaisia vastaajia oli yhteensä 1 008.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut