Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Arviointi: Oppisopimusmallista ei löydy säästökohteita, vaikka hallitus haluaa leikata siitä miljoonia

Oppisopimuskoulutuksessa ei ole osa-alueita, jotka voitaisiin pudottaa kokonaan pois. Näin kertoo Helsingin yliopiston arviointi, jonka on tilannut opetus- ja kulttuuriministreriö.

- Tavoite oli etsiä rahareikiä, joita voisi paikata. Arvioinnissa ei kuitenkaan löytynyt mitään, mitä ei kannattaisi rahoittaa, kertoo erikoistutkija Arja Haapakorpi.

Toukokuussa julkistetussa hallitusohjelmassa mainitaan liki 20 miljoonan euron leikkaus oppisopimuskoulutukseen. Haapakorpi muistuttaa, että hallituksen leikkaukset kohdistuvat kaikkeen ammatilliseen koulutukseen, ja toisen asteen koulutuksen rahoitusuudistus ei ole vielä valmis. Viime eduskunta kumosi toisen asteen koulutusrahoitusta koskeneet muutosesitykset äänestyksessä maaliskuussa.

Arvioinnin mukaan oppisopimuskoulutus on yhteiskunnalle edullisempaa kuin oppilaitosmuotoinen koulutus, mutta koulutusten tehokkuudessa ei ole juurikaan eroja. Oppisopimusopiskelijat työllistyvät paremmin kuin oppilaitoksissa opiskelevat, koska heistä merkittävä osa on työsuhteessa jo ennen opintojen alkamista.

Oppisopimuskoulutuksesta valmistuneiden työllisyysaste oli arvioinnissa 92 prosenttia, eli 21 prosenttia oppilaitosmuotoisesta koulutuksesta valmistuneita enemmän.

Oppisopimusopiskelijoista tutkinnon suorittaa vain 56 prosenttia, mutta edes he eivät päädy työttömiksi. Koulutuksen keskeyttäneet jatkavat työsuhteessaan tai uudessa työpaikassa.

- Ammatillisella oppilaitoskoulutuksella ja oppisopimuskoulutuksella on eri kohderyhmät, ja molemmat ovat yhtä tärkeitä. Oppilaitokset palvelevat enemmän nuoria, kun oppisopimuskoulutus suosii varttuneempaa ja kokeneempaa ihmisryhmää, Haapakorpi kertoo.

Oppisopimusmuotoinen koulutus toimii arvioinnin perusteella verrattain hyvin, mutta laatu on epätasaista. Tutkijat ehdottavat yhdeksi ratkaisuksi oppisopimustyöpaikkojen ja oppilaitosten yhteistyön lisäämistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tilasi arvioinnin oppisopimusmuotoisen koulutuksen toimivuudesta ja vaikuttavuudesta Helsingin yliopistolta kesällä 2014, ja se valmistui 12. kesäkuuta tänä vuonna. Arviointi on laajudessaan ensimmäinen laatuaan.