Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tutkimusjohtaja: Venäjän konkreettinen vastareaktio mahdollinen

Venäjän perjantaina väläyttämä vastareaktio Suomen estettyä venäläispoliitikkojen pääsyn Etykin juhlakokoukseen voi johtaa konkreettisiin toimiin, arvioi Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Hän kuvaa syntynyttä tilannetta vakavaksi.

Venäjällä Suomen toimet on koettu vihamielisinä, Kangaspuro arvioi. Hänen mukaansa vielä on vaikea sanoa, millainen Venäjän vastareaktio olisi. Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi puutavarakaupan tullit.

– On aivan selvää, että jos tämä viisumikielto jää voimaan tällaisenaan, ei mikään suurvalta voisi jättää reagoimatta asiaan.

Jotkut suomalaiset toimijat ovat Kangaspuron mukaan yrittäneet keskusteluissa EU:n muiden jäsenvaltioiden kanssa selvittää tilannetta, kuten Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.).

– Todennäköisesti mitään uutta ei kuitenkaan ehdi tapahtua. Vahinko Etyj-kokouksen suhteen on jo päässyt tapahtumaan.

"Hapuileva kuva"

Kangaspuron mukaan on selvä asia, että syntynyttä konfliktia on syytä analysoida jälkikäteen. Eräs kysymys on, oliko Suomen päätös ulkopoliittisesti viisas.

– Suomessa on esitetty asiassa paljon kritiikkiä. Ulkopoliittinen konsensus on selkeästi murtunut tässä. Venäjän politiikka on tältä osin jakanut sekä hallituspuolueita että hallitusta ja oppositiota.

Kangaspuron mukaan päätöksen perustelut ovat olleet erikoisia, sillä EU ei ole periaatteessa toimija Etyjin suhteen.

– Suomi noudattaa Etyjin suhteen itsenäistä ulkopolitiikkaa. Lisäksi suhteet Venäjään ovat presidentin toimivallan alaisia. Täällä on annettu kuva, että jotkut nimeltä mainitsemattomat EU:n jäsenvaltiot ovat vaikuttaneet ja tehneet lähes päätöksen Suomen puolesta.

Kangaspuron mukaan asian hoitamisesta on syntynyt hapuileva ja jopa ammattitaidoton kuva.

– Ottaen huomioon, että asiaa vatvottiin pitkän aikaa, ja kaiken lisäksi julkisuudessa. Moni asia meni tässä pieleen.