Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Viinapullo ranskanleivässä, valeraskaus, tölkkejä kalsareissa - vain mielikuvitus rajana festarikätköissä

Mielikuvituksella ei ole rajoja, kun suomalainen haluaa säästää riihikuivaa varsinkin nesteytyksen saralla. Festarityöntekijät kohtaavat toinen toistaan omituisempia ja erikoisempia viinakätköjä.

- Viime vuosien uskomattomimpia tapauksia oli 17-18-vuotias nainen, joka tuli porteille kylmälaukun kanssa. Tarkastuksessa havaittiin, että laukussa ei ollut mitään aitoa ruokaa, vaan viinaa oli kaadettu ketsuppipulloon, kylmäkalleihin, ja jopa kaiverrettu ranskanleivän sisään tila viinapullolle, kertoo useiden festareiden turvallisuusjärjestelyistä vastaavan Total Sec oy:n toimitusjohtaja Hannu Vappula.

Vappula otti kyseisen tapauksen mukaan järjestyksenvalvojien koulutusmateriaaliin. Muut yleisimmät viinakätköt löytyvät sukanvarresta, kenkien varsista, vaatteiden hihoihin tungettuna repuista, tai teltta-alueella makuupussin sisältä. Pitkähiuksinen pystyy piilottamaan pieniä viinapulloja esimerkiksi nutturan sisään.

Naiset täyttävät minigrip-pusseja alkoholilla ja panevat ne rintaliiveihinsä. Onpa tissiliiveissä viety sisään viinipänikän sisältä revittyjä usean litran pusseja. Miehet taas panevat tölkkejä kalsareihinsa.

- Järjestyksenvalvoja ei saa kouria ketään, eli sisääntulotarkastus tehdään naisilla niin, että kokeillaan kämmenselällä rintojen alta ja välistä, miehillä nivusalue samoin kämmenselällä kevyesti tunnustellen. Väkisin siinä joskus pääsee alkoholia läpi porttien, mutta hommasta saattaa kärähtää myöhemmin tapahtuma-alueella, Vappula sanoo.

Osa piilottaa alkoholia etukäteen tapahtuma-alueelle maahan tai rantaveteen. Niitä etsitään sitten jopa teknisin apuvälinein, toisinaan huonolla menestyksellä. Myös festareiden ajan kestäviä valeraskauksia esiintyy, kun pänikkäpussi tyhjenee kesämekon alta päivän aikana.

Eräs nainen oli niin viitseliäs, että ompeli reppuun salataskun, johon mahtui kolmen litran viinipussi. Nainen ompeli taskun vielä umpeen. Vaikka naisen reppu tarkastettiin sisääntuloporteilla, ei järjestyksenvalvoja ollut huomannut kätköä.

- Uskon, että näin on käynyt. Hieman ihmettelen sitä, että myös täysi-ikäiset harrastavat näitä kätköjä ja niiden väsäämisiä. Että pääseekö siinä tuntipalkoille, Vappula sanoo.

Sisääntulotarkastuksia on tehostettu huomattavasti takavuosista. Sana lienee kiirinyt, sillä esimerkiksi viime viikonloppuna Lahdessa järjestetyssä Summer Upissa löytyi aikaisempia vuosia huomattavasti vähemmän alkoholikätköjä.

- Olin melkein huolissani, että missä vika, Vappula heittää.

Joitakin jonossa seisovia tarkistukset ärsyttävät, mutta:

- Tarkimpia syynäyksiä ei järjestetä järjestyksenvalvojan päähänpistosta tai tapahtumajärjestäjän vaatimuksesta, vaan hyvin usein vaatimus tulee poliisilta.

Omien alkoholijuomien nauttiminen festivaalialueilla on lähes poikkeuksetta kiellettyä, ja lain mukaan anniskelualueille omia viinoja ei saa viedä lainkaan. Avaamattomat pullot saa jättää narikkaan.