Vierumäen asema vuokrattiin Topparoikalle

Heinolassa sijaitseva Vierumäen historiallisesti arvokas rautatieasema siirtyy Lahden Rautatieharrastajien hallintaan.

Lahden Topparoikka ry on vuokrannut Versowood Oy:n omistuksessa olevan aseman ja suunnittelee toimintansa siirtämistä sinne Lahden Asemantaustasta. Sopimus on viisivuotinen.

Vuokrasopimukseen kuuluu aseman yleinen puoli, jossa sijaitsee odotussali, toimisto- ja varastotilat. Lisäksi yhdistyksen ylläpitotehtäviin kuuluu huolehtia myös alueen muista rakennuksista.

Vaikka suurin osa Topparoikan toiminnoista siirtyykin Vierumäelle, haluaa yhdistys kuitenkin pitää varsinaisen kotipaikkansa Lahdessa ja etsii myös kotikaupungistaan pienempiä tiloja.

Vierumäen asemamiljöö on paitsi rakennusten osalta myös rautatiehistoriallisesti arvokas. Vastaavia sorapohjaisia ratapihoja kevyellä kiskoituksella ei ole juurikaan säilynyt Suomessa. Versowood on ollut vahvasti myötävaikuttamassa alueen säilyttämistä.

Yhdistyksen työ lahtelaisen rautatiekulttuurin vaalijana jatkuu entiseen tapaan. Esimerkiksi Lahden ja Heinolan väliseen höyryjunaliikenteeseen ei tule muutoksia.

Yhdistyksessä perustellaan muuttoa sillä, että Vierumäen asema antaa oikeanlaiset puitteet kehittää toimintaa ja vaalia seudullista rautatiekulttuuria. Lisäksi asema tukee Heinolan radan höyryjuna-ajojen järjestelyjä ja niihin liittyviä tapahtumia. Myös aseman odotustila on tarkoitus ottaa käyttöön ja järjestää siellä näyttelyjä ja tapahtumia.

Vierumäen asema avattiin alunperin vuonna 1932. Henkilöliikenne radalla loppui vuonna 1968. Nykyisin asemalla pysähtyvät Lahti-Heinola-radalla liikennöivät museojunat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 4. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 5. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 6. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 7. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 8. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 9. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 10. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 11. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 12. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 13. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 14. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 15. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.