Vierumäen asema vuokrattiin Topparoikalle

Heinolassa sijaitseva Vierumäen historiallisesti arvokas rautatieasema siirtyy Lahden Rautatieharrastajien hallintaan.

Lahden Topparoikka ry on vuokrannut Versowood Oy:n omistuksessa olevan aseman ja suunnittelee toimintansa siirtämistä sinne Lahden Asemantaustasta. Sopimus on viisivuotinen.

Vuokrasopimukseen kuuluu aseman yleinen puoli, jossa sijaitsee odotussali, toimisto- ja varastotilat. Lisäksi yhdistyksen ylläpitotehtäviin kuuluu huolehtia myös alueen muista rakennuksista.

Vaikka suurin osa Topparoikan toiminnoista siirtyykin Vierumäelle, haluaa yhdistys kuitenkin pitää varsinaisen kotipaikkansa Lahdessa ja etsii myös kotikaupungistaan pienempiä tiloja.

Vierumäen asemamiljöö on paitsi rakennusten osalta myös rautatiehistoriallisesti arvokas. Vastaavia sorapohjaisia ratapihoja kevyellä kiskoituksella ei ole juurikaan säilynyt Suomessa. Versowood on ollut vahvasti myötävaikuttamassa alueen säilyttämistä.

Yhdistyksen työ lahtelaisen rautatiekulttuurin vaalijana jatkuu entiseen tapaan. Esimerkiksi Lahden ja Heinolan väliseen höyryjunaliikenteeseen ei tule muutoksia.

Yhdistyksessä perustellaan muuttoa sillä, että Vierumäen asema antaa oikeanlaiset puitteet kehittää toimintaa ja vaalia seudullista rautatiekulttuuria. Lisäksi asema tukee Heinolan radan höyryjuna-ajojen järjestelyjä ja niihin liittyviä tapahtumia. Myös aseman odotustila on tarkoitus ottaa käyttöön ja järjestää siellä näyttelyjä ja tapahtumia.

Vierumäen asema avattiin alunperin vuonna 1932. Henkilöliikenne radalla loppui vuonna 1968. Nykyisin asemalla pysähtyvät Lahti-Heinola-radalla liikennöivät museojunat.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Hämeenmaa

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut