Aviomiehensä kanssa loppuun saakka asunutta muistisairasta ei päästetty miehen hautajaisiin päijäthämäläisessä palvelukeskuksessa – apulaisoikeusasiamies: "Virheet ovat vakavia"

Kari Anttinen

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin moittii Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää ja sen alueella toimivaa palvelukeskusta niiden estettyä kevään poikkeusaikana iäkästä naista osallistumasta tämän aviomiehen hautajaisiin.

Sakslin antoi päätöksensä 7. syyskuuta. Asiasta uutisoi ensin Iltalehti.

Hautajaiset järjestettiin 23. toukokuuta. Viranomaisten toiminnasta kanteli yli 80-vuotiaan naisen lapsi. Kantelun mukaan palvelukeskuksen yksikön palveluesimies ja hyvinvointiyhtymän asumispalveluiden palvelupäällikkö olivat evänneet kantelijan äidin pääsyn miehensä hautajaisiin.

Kantelijan mukaan palvelukeskuksessa asuvan äidin osallistuminen hautajaisiin oli tarkoitus järjestää esimerkiksi niin, että palvelukeskuksen sairaalan pappi olisi voinut tuoda hänet autolla, eikä korona-altistusta olisi tullut. Kantelija myös arvioi, että hautajaisissa oli sen verran vähän saattoväkeä (10), että etäisyydet olisi ollut helppo pitää.

Omaiset saivat tiedon palvelukeskuksen palveluesimieheltä. Kantelijan mukaan omaiset yrittivät selvittää eri tahoilta, onko äidiltä oikeus kieltää pääsy hautajaisiin. Äiti ei lopulta osallistunut hautajaisiin, koska se kiellettiin.

Hyvinvointiyhtymän mukaan kyse oli sosiaalihuollon asiakkaiden suojaamisesta koronavirustaudilta. Kantelijan äiti asui tapahtuman aikaan tehostetun palveluasumisen yksikössä, jossa on 31 asukasta. Kyseisessä palvelukeskuksessa on kaikkiaan 195 asukasta tehostetun palveluasumisen piirissä.

Kantelijan äiti sairastaa pitkälle edennyttä muistisairautta. Hän ei hyvinvointiyhtymän käsityksen mukaan olisi tilastaan johtuen välttämättä pysynyt paikallaan ja erillään muista, joten kahden metrin turvaväliä ei asumisyksikön esimiehen kokemuksen ja näkemyksen mukaan olisi voitu varmuudella hautajaisissa noudattaa.

Hyvinvointiyhtymä huomauttaa myös, että sairaalapappi oli autokyydin sijaan tarjonnut omaisille saattohartauden järjestämistä palvelukeskuksessa, johon myös kantelijan äiti olisi voinut osallistua. Tämä vaihtoehto ei sopinut kantelijalle. Pappi järjesti hautajaisia edeltävänä päivänä äidille rukoushetken.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan sekä palvelukeskuksessa että hyvinvointiyhtymässä toimittiin virheellisesti, kun asukasta estettiin osallistumasta miehensä hautajaisiin. Hänen mielestään virheet olivat vakavia, sillä pitkäaikaista hoitoa ja huolenpitoa tarvitsevat iäkkäät henkilöt kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon haavoittuvimpiin asiakasryhmiin.

Hyvinvointiyhtymän lausunnon perusteella yhtymän työntekijöillä on ollut se käsitys, että heillä on ollut sekä oikeus että velvollisuus kieltää kantelijan äitiä osallistumasta miehensä hautajaisiin. Ministeriön tai muunkaan viranomaistahon antama yksityiskohtainenkaan toimintaohje ei ole luonteeltaan oikeudellisesti velvoittava siten, että se antaisi oikeuden perusoikeuksien rajoittamiseen, Sakslin korostaa päätöksessään.

Sakslinin selvityksestä saamien tietojen perusteella edellytykset tartuntatautilain karanteenia ja eristämistä koskevien säännösten soveltamiseen eivät olisi tilanteessa täyttyneet. Päätöstä hautajaisiin osallistumisen epäämisestä ei myöskään tehty niihin perustuen ja laissa säädettyjä muotomääräyksiä noudattaen.

Selvityksen perusteella näyttää siltä, että henkilökunta ei tunnistanut, että rajoitus koski sekä asukkaan että hänen omaisensa perusoikeuksia, päätöksessä sanotaan.

Sakslin pitää myönteisenä sitä, että asian käsittelyn yhteydessä pohdittiin erilaisia lesken edun mukaisia vaihtoehtoja. Myönteistä oli myös se, että kun leski ei voinut osallistua hautajaisiin, hänelle järjestettiin mahdollisuus osallistua miehensä poismenon käsittelyyn muilla tavoin.

Tehty virhe johti kuitenkin Sakslinin käsityksen mukaan kiellon käyttämiseen tilanteessa, jossa yhdessä keskustellen olisi ollut mahdollista löytää vainajan perheen oikeutta perhe-elämään kunnioittava ratkaisu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.