Facebookin Lahti-ryhmän perustaja: "Netissä moni ei tajua, että oman viestin näkee 15 000 ihmistä"

Yhteisöpalvelu Facebookin Lahti-ryhmästä on tullut ilmiö. Lähes 15 000 jäsenen keskusteluareenalla julkaistaan päivittäin kymmeniä viestejä, ja vastausketjut voivat venyä satoihin kommentteihin.

Esimerkiksi heinäkuussa naiskäyttäjä julkaisi ryhmässä etsintäkuulutuksen, jossa hän metsästi bussissa näkemäänsä komeaa miestä. 609 kommenttia ja 328 tykkäystä myöhemmin mies on ilmoittautunut, keskusteluun on liittynyt "tuleva anoppi" ja treffien suunnittelu on alkanut. Lahti-ryhmän jäsenet toivovat kommenteissa kutsua tuleviin häihin, ja molemmat romanssin osapuolet päivittelevät nyt ahkerasti kuulumisiaan viestiketjuun.

Lahti-ryhmän perustaja Tommi Salonen antaa Facebook-ryhmän elää omaa elämäänsä. Hän on yksi ryhmän ylläpitäjistä. Välillä viestiketjut kiihtyvät asiattomuuksiin asti ja jotkut avautuvat henkilökohtaisista asioistaan.

- Jostain syystä netissä moni ei tajua, että oman viestin näkee 15 000 ihmistä. Välillä on tullut selkeitä kännijulkaisuja aamuyöllä, joita olemme poistelleet, Salonen sanoo.

Hänen mukaansa ryhmässä on sisältöä nykyään "tajuton määrä". Mukaan mahtuu myös kriisejä, kuten Mamma Marian alkukesäinen arvosteluketju. Salonen muistuttaa, että Lahti-ryhmässä avun saa nopeasti ja suurin osa puhaltaa yhteen hiileen. Nopealla silmäyksellä ryhmän meno voi silti vaikuttaa hurjalta.

- Jotkut yhteisön jäsenet alkavat ohjailla sisältöä ja pomottaa muita. Äänekäs, ikävä vähemmistö voi pistää silmään. On silti parempi, että riidat ratkaistaan virtuaalisesti eikä Lahden torilla.

Ylläpitäjien päätöksistä syntyy usein nurinaa, mutta silti palautetta tulee vähän. Salonen on saanut yksityisviestillä muutaman vihapostin, ja pari kertaa on uhattu vetää turpaan.

- Asiat sujuvat helpoiten, kun yhteisö ohjaa itse itseään. Jos normaalijäsen huomauttaa jollekin, että hän on käyttäytynyt huonosti, viesti menee paremmin perille. Ylläpitäjän huomautus samasta aiheesta on heti natseilua, Salonen toteaa.

Salosen lisäksi ryhmää ylläpitää kaksi muuta käyttäjää.

- Aiemmin en halunnut häiritä muita Lahti-ryhmällä. Kaveri sitten avautui ryhmässä moderoinnin tarpeesta, joten lisäsin hänet ihan kostoksi ylläpitäjäksi.

Kolmas ylläpitäjä on ollut pelissä noin puoli vuotta. Erilaiset moderointityylit voivat ärsyttää jäseniä, ja joitakin valintoja pidetään turhan ankarina. Tämän takia Facebookiin on ilmestynyt esimerkiksi Lahti ilman turhia nipotuksia -ryhmä, jossa on noin 600 jäsentä.

Salonen ei voi seurata ryhmää enää kovin aktiivisesti, koska hänellä on kaksi pientä lasta. Toiset ylläpitäjät ehtivät reagoida asiattomuuksiin ennen kuin Salonen on edes ehtinyt huomata niitä.

Ryhmää moderoidaan suhteellisen vähän sen jäsenmäärään nähden, koska nykyään käyttäjät voivat itse ilmiantaa viestejä ylläpitäjille.

- Ryhmästä on tullut nyt itseohjautuva koneisto. Olisi täysipäiväinen homma, jos kaikki viestit pitäisi käydä läpi.

Lahti-ryhmästä poistetaan huijaustilien lisäksi 1-2 käyttäjää kuukaudessa. Esimerkiksi rasistisia tai sovinistisia törkeyksiä laukonut käyttäjä poistetaan ilman varoitusta. Ryhmän viestejä poistetaan useimmiten siksi, etteivät ne liity millään tavalla Lahteen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut