Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Miehenkokoisia myrkkykasveja Lahdessa: katso panoraamakuva

Lahden seudulla terveydelle vaarallisten jättiputkien torjunnassa on käytetty Round up -torjunta-ainetta. EU:ssa suunnitellaan kuitenkin aineen käytön kieltämistä. Kielto saattaa tulla jo tämän vuoden lopulla.

Ongelmaan etsitään parhaillaan ratkaisua, sillä Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija Miia Korhonen tutkii vaihtoehtoisia ja ympäristöystävällisempiä keinoja jättiputken torjuntaan.

Lakkilantien runsas jättiputkiesiintymä on hollolalaislähtöisen Korhosen hallussa. Hän testaa puutarhatalouden hortonomi -ohjelman opinnäytteenään kymmentä erilaista torjuntamenetelmää kaikkiaan 33:ssa jättiputkien täyteisessä koeruudussa.

- Testaan olemassa olevia eri valmistajien aineita ja muutamia "kotimenetelmiä".

Kotimenetelmistä Korhonen mainitsee ruokasoodan ja ruokasuolan käyttämisen jättiputken torjunnassa.

- Tähän mennessä kaikki luonnonmukaiset menetelmät ovat vaikuttaneet keskenään yhtä tasaisilta. Tehokkain menetelmä jää nähtäväksi.

Korhonen on käsitellyt jopa neljämetriä korkeita testikappaleitaan paksujen hanskojen kanssa oksasaksilla ja sahalla.

- Jättiputket oksineen ovat sen verran vahvoja, että niistä on löytynyt muutamia linnunpesiä.

Torjunta-ainetta laitetaan jättiputkien lehdille ja katkaistun varren sisään. Kuolevat jättiputket kellastuvat ja sitten kuihtuvat. Lahonneet osat eivät ole myrkyllisiä ja ne maatuvat luontoon.

Korhosen opinnäytetyö tuloksineen valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä.

 <iframe allowfullscreen="true" frameborder="0" height="400" src=" http://visu.ess.fi/tuotanto/2015-07-panoraama-jattiputki/panoraama-jattiputki.html " style="width:640px; height:450px;"></iframe>