Immosen Facebook-kirjoituksesta ei aloiteta esitutkintaa

Keskusrikospoliisi ei aloita esitutkintaa perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen Facebook-kirjoituksesta. Kolme yksityishenkilöä oli tehnyt tutkintapyynnön päivityksestä, jossa Immonen unelmoi taistelusta monikulttuurisuutta vastaan.

Tutkintapyynnöissä toivottiin selvitystä siitä, oliko kirjoituksessa kyse esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

KRP:n mukaan kirjoitus ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä, sillä Immonen ei nimennyt mitään tiettyä ryhmää tai tahoa ajatustensa kohteeksi.

Poliisin tiedotteessa todetaan, että kansanedustaja on itse ilmoittanut vastustavansa väkivaltaa ja tavoittelevansa muutosta vain demokraattisin keinoin.

– Immonen on julkisuuteen antamallaan lausumalla selventänyt tekstinsä sisältöä ja rajannut sen tulkintaa, poliisi katsoo.

Immonen julkaisi päivityksensä Facebookissa 24. heinäkuuta. Englanninkielinen monikulttuurisuutta vastustava kirjoitus aiheutti suuren kohun ja johti muun muassa mielenosoituksiin monikulttuurisuuden puolesta.

Suomeksi käännettynä Immonen päivitti: "Unelmoin vahvasta, urheasta kansakunnasta, joka voittaa tämän painajaisen, jota kutsutaan monikulttuurisuudeksi. Tämä ruma kupla, jossa vihollisemme elävät, poksahtaa pian miljooniksi pikku palasiksi. Elämämme kietoutuu todella ankarassa ajassa. Nämä ovat ne päivät, jotka lopullisesti jättävät jäljen kansakuntamme tulevaisuuteen. Minulla on vahva usko kanssataistelijoihini. Me taistelemme loppuun asti kotimaamme ja yhden todellisen suomalaisen kansakunnan puolesta. Voitto tulee olemaan meidän."

Poliisin päätöstä olla aloittamatta esitutkintaa osattiin ennakoida. Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi STT:lle jo heinäkuussa, että kirjoitus tuskin täyttää rangaistavan vihapuheen määritelmää. Nuotio piti tekstiä agitaatiopuheena, mutta katsoi, ettei sillä ollut selkeää osoitetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut