Blair: Työväenpuolue tuhoutuu, jos Corbyn valitaan

Britannian työväenpuoluetta kohtaa "tuho", jos se valitsee vasemmistoveteraani Jeremy Corbynin seuraavaksi johtajakseen, sanoo puolueen entinen johtaja ja maan entinen pääministeri Tony Blair.

Blair sanoo, että puolueen jäsenet "kävelevät silmät kiinni ja kädet ojossa jyrkänteen reunan yli".

Corbynin valinta voi aiheuttaa työväenpuolueelle murskatappion seuraavissa vaaleissa, Blair uskoo. Blair kirjoittaa Guardian-lehdessä, että puolue ei ole koskaan satavuotisen historiansa aikana kohdannut yhtä vaarallista tilannetta.

Britanniassa puhutaan "Corbynmaniasta" ja tviitataan hashtagilla #JezWeCan. Jez, eli Jeremy Corbyn, on työväenpuolue labourin vasemmistoveteraani, joka lähti viime hetkellä mukaan puolueen johtajakilpaan puolueen vasemmistosiivelle sopivana vaihtoehtona.

Jo 80-luvulla parlamentin alahuoneeseen äänestetylle Corbynille on ennustettu kyselyissä parhaimmillaan yli 50 prosentin äänisaalista. Corbynin kampanjatilaisuuksiinsa jonotetaan kaikkialla maassa, ja monet hänen kannattajistaan ovat ihmisiä, jotka eivät ennen ole olleet poliittisesti aktiivisia edes parlamenttivaalien aikaan.

Johtajavaali alkaa huomenna, ja äänestäminen kestää neljä viikkoa. Tulos julkistetaan syyskuun 12. päivänä. Äänestää voivat puolueen jäsenet ja rekisteröityneet kannattajat.

Puoluejohtajan paikka vapautui toukokuussa, kun Ed Miliband ilmoitti jättävänsä tehtävän hävittyjen parlamenttivaalien jälkeen. Vaikka vaaleista ennakoitiin tiukkoja ja hallitusneuvotteluista vaikeita, David Cameronin konservatiivien yllätysvoitto takasi puolueelle enemmistön parlamentin alahuoneessa.

Corbyn tavoittelee uudistunutta labouria, joka päihittäisi konservatiivit vuoden 2020 parlamenttivaaleissa. Puolueen kaikkien aikojen menestynein entinen johtaja Tony Blair on kuitenkin sanonut julkisuudessa Corbyniin viitaten, ettei vaaleja voiteta vasemmalta.

– Kyselyiden perusteella monet Corbynia puoluejohtajaksi äänestävät eivät pidä häntä todennäköisenä menestyjänä parlamenttivaaleissa, Manchesterin yliopiston politiikan laitoksen johtaja Andrew Russell sanoo STT:lle.

Corbyn kilpailee pestistä Andy Burhamin, Yvette Cooperin ja Liz Kendallin kanssa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut