Tässä liplatti vesi 1,8 miljardia vuotta sitten - merkit selvästi nähtävissä Tiirismaalla

Vili Uuskallio

Hollolan Tiirismaan, eteläisen Suomen korkeimman kohdan (223 m) syntyhistorian voi lukea alueen kivistä. Esimerkiksi Pirunpesän rotkossa on nähtävissä kiviä, joiden pinnassa on samansuuntaisia tasaisia uria.

Ne ovat aallonmerkkejä 1 860-1 830 miljoonan vuoden takaa. Tuohon aikaan alueella lainehti vesiallas, johon kerrostui kvartsihiekkaa.

- Oli matala ranta, jossa aallot liplattelivat. Rapautumisen tuloksena syntyi puhdasta kvartsihiekkaa, joka kerrostui rantaveteen. Kvartsihiekka nähdään nyt Tiirismaan kvartsiittina, kertoo professori Juha Karhu Helsingin yliopistosta.

Aallonmerkit voivat olla nyt pystysuorassa kallion poimuttumisen takia. Mutta miten aallonmerkit jäivät myllerryksen keskellä näkyviin?

- Hiekan päälle kerrostui jotain hienompaa ainesta kuten savea. Aallonmerkit jäävät saven alle piiloon ja hiekka kiteytyi paikoilleen.

Tiirismaa oli yhtenä teemana lauantaina Messilässä järjestetyssä Suomen luonnon ja Geologian päivän seminaarissa. Tilaisuuden järjestivät Geologian tutkimuskeskus, Hollolan ympäristöyhdistys, Päijät-Hämeen liitto, Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri, Suomen Kansallinen Geologian Komitea, ympäristöministeriö ja Suomen luonnonsuojeluliitto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 6. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 7. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 8. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 9. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 10. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 11. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 12. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 13. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 14. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 15. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.