Lahden omistama arvokas veistos tuhoutui – saiko kaupunki korvauksia?

Läpi päivän oli kaupungin tilaustyö lahtelaiselta kuvanveistäjältä Matti Koskelalta. Se sijaitsi viimeksi Jalkarannantien liikenneympyrässä lähellä Pikku-Vesijärven puistoa. Mirja Hussain

Anne Honkanen

Lahden kaupungin omistuksessa ollut arvokas teräsveistos tuhoutui viime syksynä. Suurikokoinen teräsveistos päätyi todennäköisesti metalliromuksi Kujalan jätteenkäsittelylaitokseen Lahdessa.

Lahtelaisen taiteilijan ja professorin Matti Koskelan tekemä Läpi päivän -niminen teos kuljetettiin varastoon kesällä 2017. Veistos oli ollut pitkään Jalkarannantien liikenneympyrässä Pikku-Vesijärven kohdalla. Se jouduttiin siirtämään pois paikaltaan Ranta-Kartanon katutöiden takia.

Veistoksen tuhoutuminen havaittiin vasta, kun se piti asentaa uuteen paikkaan Kauppakadun ja Sammonkadun liikenneympyrään Lahdessa syksyllä 2018. Tuolloin selvisi, että teos olikin ollut varastoituna väärässä paikassa. Kaupunki oli ehtinyt määrätä siivouksen varastointipaikkaan, ja samassa yhteydessä taideteoskin oli hävinnyt.

Veistoksen oli kuljettanut väärään varastoon kaupungin sopimuskumppanin Lassila & Tikanojan alihankkija. Kaupunki ilmoitti hakevansa korvauksia teoksen tuhoutumisesta Lassila & Tikanojalta.

Saiko kaupunki korvauksia veistoksen tuhoutumisesta, kaupungin lakimies Mika Vuorikoski?

–Saimme neuvottelut päätökseen vähän aikaa sitten. Rahallista korvausta kaupunki ei saanut, mutta työ korvautuu työllä. Lassila & Tikanoja tekee ulkoilualueeseen liittyvän työn Ruuhijärvellä itäisessä Lahdessa.

Lahden kaupunginmuseo on arvioinut neuvottelumuistiossa teoksen olleen 14 340 euron arvoinen. Muistiossa mainitaan että Lassila & Tikanoja korvaa teoksen arvon tekemällä ulkokuntoilupuiston keskeneräisiä töitä loppuun veloittamatta työtunteja. Mitä työhön kuuluu?

–He muun muassa asentavat turvalaattoja kuntoilulaitteiden perustusten päälle, avaavat ojan ja raivaavat tonttia. Ruuhijärven ulkokuntoilualue on vanha urakka. Sinne on jo asennettu ulkokuntoiluvälineitä ja seuraavaksi sinne tulee luistinkenttä.

Lassila & Tikanoja väittää muistiossa, että se ei heidän mielestään ole vastuussa vahingosta. Teoksen tuhoutuminen tapahtui kaupungin toimesta, eikä kaupunki reagoinut teoksen toimittamiseen väärään paikkaan. Miten kuvailisit neuvottelutulosta?

– Haimme neuvotteluissa kompromissia, asia ei ollut yksin heidän syynsä. Lassila & Tikanojan alihankkija kuljetti teoksen väärään paikkaan, mutta Lahden kaupungin tilakeskus tilasi varastoalueen tyhjennyksen. Kyse oli epäonnisista sattumuksista.

Neuvottelumuistiosta käy ilmi, että aliurakoitsijan piti viedä veistos Kallio-Pietilänkatu 12:n tontille, mutta se olikin vienyt veistoksen Metsä-Pietilänkatu 2:een. Muistiossa todetaan, että aliurakoitsija on siirtänyt teoksen ilmeisesti epähuomiossa väärään osoitteeseen.

– Molemmat tontit ovat kaupungin omistuksessa. Tontit sijaitsevat lähekkäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 3. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 7. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 8. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 9. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 10. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 11. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 12. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 13. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 14. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 15. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Fingerpori 30.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 14. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 15. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.