Poliisi: Sysmästä mökin alta löytyneellä amfetamiinilla voi olla yhteys United Brotherhood -rikollisjengiin

Ensimmäinen mökiltä löytynyt huumekassi näytti tältä. Myöhemmin poliisi löysi vielä kaksi kassia. Hämeen poliisi

Nina Räty

Sysmäläisen vuokramökin alta löytyneellä 21 kilon amfetamiinikätköllä voi olla yhteys United Brotherhood -liivijengiin, kertoo Hämeen poliisi. Huumejutun esitutkinta on nyt valmis ja siirtyy syyttäjälle.

Lahtelaisen yli 30-vuotiaan miehen epäillään toimineen Suomessa osana huumausaineen maahantuontiorganisaatiota. Toimintatavan ja lahtelaismiehen yhteyksien perusteella poliisi epäilee, että toimeksiantajana oli United Brotherhood -rikollisryhmä.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi lahtelaismiehen maaliskuun alussa, mutta nyt hänet on vapautettu matkustuskieltoon. Helmikuun alussa oikeus vangitsi liettualaisen noin 40-vuotiaan miehen. Hän on edelleen vangittuna. Lahtelaista epäillään yhdestä ja liettualaista useista törkeistä huumausainerikoksista.

21 kiloa amfetamiinia löydettiin mökin terassin alta Sysmästä viime marraskuussa. Esitutkinnan perusteella kätköissä on ollut vähintään 22,4 - 23 kiloa amfetamiinia, josta liettualaismiehen epäillään välittäneen osan eri kerroilla Lahteen ja Helsinkiin viime kesäkuun ja marraskuun välillä.

Tämän lisäksi liettualaisella oli kiinni jäädessään mökin alta haettu kilon paketti, jota hän oli toimittamassa eteenpäin.

- Takavarikoidun amfetamiinin määrä on poikkeuksellisen suuri. Huumeen kätkijä ei tutkinnassa selvinnyt, mutta epäilemme, että taustalla on laajempi liettualainen organisaatio, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Pälvi Suokas.

Sokkeliremontti paljasti kätkön

Liettualaismies oli vuokrannut venäläisomistuksessa olevaa mökkiä, mutta hän ei tiennyt, että sitä vuokraava yritys teetti siellä loppuvuodesta sokkeliremontin.

Remonttia tehneet ukrainalaiset työmiehet löysivät mökin alta huumeita sisältäneen kassin. Poliisi löysi tämän jälkeen vielä kaksi muuta huumekassia.

Mökin omistajalla tai vuokraajayrityksellä ei ole poliisin mukaan mitään tekemistä huumeiden välityksen kanssa.

Liittynee kansainvälisiin rikoksiin

Poliisi epäilee tapahtumien liittyvän kansainväliseen huumausaineiden levitykseen. Takavarikoitujen amfetamiinien vertailunäytteissä löytyy yhteys Tullin vuosien 2017 ja 2018 tutkintailmoituksissa oleviin kansainvälisiin rikoksiin.

Liettualaismies kertoi esitutkinnassa, kenen toimeksiannosta hän on Suomessa toiminut. Tällaista henkilöä ei pelkän nimen perusteella löytynyt, joten liettualaisen niin sanottua ylämiestä ei kuultu esitutkinnassa.

Liettualainen on saanut amfetamiinin välityksestä palkkioksi tuhat euroa jokaiselta välitysmatkalta. Suhteutettuna liettualaiseen elintasoon kyse on noin kuukauden palkasta, kertoo poliisi.

Lahtelaismiehen epäillään toimittaneen liettualaiselle käteistä rahaa vähintään 10 000 euroa, joka oli maksua jo välitetystä amfetamiinista. Maksu hoidettiin tammikuussa Asikkalan Vääksyssä.

Rahamäärän perusteella amfetamiinia on välitetty vähintään kaksi kiloa. Lahtelainen on saanut toiminnastaan palkkioksi muutaman sata euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 3. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 4. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 5. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 6. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 7. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 8. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 9. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 10. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 11. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 12. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 13. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 14. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 15. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.