Pineapplelta merkittävä tuki lahtelaisten tunnetutkimukseen

Antureiden jako käynnistyy jo tänään. Lahtelaisesta negatiivisuudesta haaveillaan jopa kansainvälistä vientituotetta.

Auno Mahonen

uutisoitiin viime viikolla saaneen Googlelta 300 000 euron tuen hankkeeseen, jossa etsitään keinoja lisätä lukijoiden tyytyväisyyttä tuotteeseen.

Nyt tunnetutkimus on laajenemassa merkittävästi. on saanut huomattavan, jopa useiden miljoonien eurojen avustuksen lahtelaisen mielenmaiseman kartoittamiseen. Rahoittajana on yhdysvaltalaisen teknologiajätin Applen Lahteen perustama start up –tytäryhtiö Pineapple.

– Applen pääkonttorille Kalifornian Cupertinoon oli jostain kiirinyt sanaa täkäläisestä omituisesta mielenmaisemasta, jossa mitä myönteisimmistäkin asioista löydetään jotain ikävää, kertoo Pineapplen toimitusjohtaja Severi Mönkkönen.

Etelä-Suomen Sanomat haluttiin mukaan tutkimukseen, koska erityisesti verkkosivuston keskustelussa ja lehden Näppis-palstalla havaittiin Applen vertikaalianalyysissa poikkeuksellista negatiivisuuden keskittymistä.

– Tätä Näppistä oli kyllä melkoisen vaikea avata amerikkalaisille, Mönkkönen naurahtaa.

Akkuihin kansanterveyttä tukeva kotimainen ratkaisu

Lahtelaisten tunnetutkimus käynnistyy pikavauhdilla. Ensimmäiset tuhat anturia saapuivat loppuviikosta Lahteen. Antureiden jako käynnistetään jo tänään Vesijärven sataman pysäköintialueella kello 12. Etusijalla tutkimukseen ovat ESS:n kestotilaajat, koska lehti aikoo aktiivisesti seurata tutkimuksen vaikutuksia näppispalstan ja verkkokeskustelun tunnetasoon.

– Parkkimittariin kannattaa varata ehdottomasti tarpeeksi kolikoita mukaan. Odotettavissa on erittäin pitkiä jonoja, vaikka mikään ämpärijako ei olekaan kyseessä, Mönkkönen ennakoi.

Tutkimuksessa käytettäviä antureita Mönkkönen kuvaa huipputeknisiksi. 54 eri puolille kehoa kiinnitettävää anturia mittaavat koehenkilön tunteita ympäri vuorokauden.

– Akun kesto oli luonnollisesti haaste. Olemme ylpeitä voidessamme kertoa, että ongelmaan löytyi kotimainen ratkaisu. Saimme erittäin halvalla erän 1980-luvun Mobira Talkman -akkuja. Ne kestävät käytössä jopa viikon.

Akun noin viiden kilon paino ei Mönkkösen mukaan ole niinkään ongelma, vaan pikemminkin ominaisuus.

– Tässähän on myös kansanterveydellinen puoli. Viiden ylimääräisen kilon kanniskelu nostaa kuntoa kuin huomaamatta. Olemme alustavasti kyselleet myös UKK-instituuttia mukaan hankkeeseen.

Vaihtuvatko älypyörätiet älymököväyliin?

Myös Lahden kaupungilla hankkeeseen suhtaudutaan äärimmäisen innostuneesti. Negatiivisuudesta haaveillaan jopa kiertotalouden kaltaista vientituotetta.

– Erinomaista olisi, mikäli negatiivisuus saataisiin kerättyä talteen ja käytettyä uudelleen energiana. Kun kivihiilen käyttö Lahdessa on nyt päättymässä, tarvitsemme kipeästi uusia energianlähteitä, kaupungin viestinnästä kerrotaan.

Yliopistokaupunkina Lahdella koetaan olevan nyt hyvät valmiudet kehittää negatiivisuuden talteenottoa.

– Jos tarvittava teknologia saadaan kehitettyä, on varteenotettava vaihtoehto, että kaavailluista älypyöräteistä tehtäisiinkin älymököväyliä, joille lahtelaiset voisivat mennä purkamaan harmitustaan. Samalla mökötys saataisiin hyötykäyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 2. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 3. Onko nurkissasi vähälle käytölle jäänyt ompelukone tai vaikkapa teltta? Asikkalassa kerätään lahjoituksia kirjaston tavaralainaamoon
 4. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 5. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 6. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 7. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot
 8. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 9. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 12. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 13. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 15. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.