Olisiko sinusta kahvilayrittäjäksi Lahden pääkirjastoon? Paikka auki ensimmäistä kertaa 30 vuoteen

Juttuseuraa kaipaavat pääsevät vaikkapa kahvittelemaan toisten kanssa. ESS/Arkisto

Ruska Paronen

Nyt olisi Lahdessa kahvilanpitäjälle tarvetta, sillä Lahden pääkirjasto hakee tiloihinsa uutta kahvilayrittäjää. Tila vapautuu heinäkuusta alkaen ja toiveena olisi, että tila saataisi mahdollisimman nopeasti käyttöön.

– Tarve kahvilapalveluille on tietysti jatkuva. Kirjaston näkökulmasta toivomme, että kahvilapalvelut saataisi jatkumaan mahdollisimman nopealla aikataululla, sanoo Lahden kirjastotoimenjohtaja Marja Malminen.

Pääkirjaston katutasossa sijaitsevaa keittiö- ja kahvitilaa olisi tarjolla yhteensä 130 neliömetriä ja asiakaspaikkoja tilasta löytyy noin 35. Tilassa on jakelukeittiövalmius ja pienimuotoinen ruoanvalmistus on myös mahdollista.

Millaista yrittäjää kirjastoon sitten voitaisi kaivata?

Kirjasto tiedusteli asiakkaiden toiveita kahvilapalveluista ja sen aukioloajoista pari vuotta sitten teetetyllä kyselyllä. Kyselyn vastaukset olivat yhtä monipuolisia kuin kirjaston käyttäjäkuntakin.

– Vastaajia oli kaikkiaan parisataa. Asiakkaat kaipasivat kahvilapalveluita kirjaston aukioloaikojen puitteissa ja tuotteissa toivottiin kevyitä lounaita, kuten keittoja ja salaattibaaria sekä suolaisia rieskoja ja leipiä sekä makeita leivoksia. Vastauksissa esiintyi myös puuro, terveelliset välipalat, kasvisruoka ja erikoiskahvit, luettelee Malminen.

Asiakkaiden toiveet ja kirjastohenkilökunnan omat havainnot on viestitty eteenpäin, mutta lopullisen päätöksen uuden yrittäjän palkkaamisesta tekee kaupungin tilakeskus.

Kirjastokahvila houkuttelee lounastajia

Tähän asti kirjaston kahvilatoiminnasta on huolehtinut Ulla Olin, joka on toiminut tiloissa yrittäjänä jo 29 vuotta eli lähes siitä asti, kun pääkirjaston rakennus otettiin käyttöön.

– Aikansa kutakin. Pitkä rupeama on ollut, sanoo Olin yrittäjävuosistaan.

Hänen mukaansa kirjasto on ollut mukava paikka työskennellä, mutta kävijämäärät ovat laskusuuntaiset ja lounaskahvilan aukioloaikojakin on jouduttu vuosien saatossa supistamaan.

– Kirjastomaailma hiljenee ja yhä enemmän palveluita siirtyy internetiin. Iso asia on kävijämäärien suhteen sekin, että Lahti-Piste muuttaa vuoden lopulla pois kirjastosta. Se on tuonut paljon asiakkaita kahvilaan.

Rakas Vihtori kahvilan yrittäjä uskoo silti, että kahvilalle olisi tarvetta kirjastossa yhä jatkossakin. Suuri tulonlähde on ollut esimerkiksi lounasruoan tarjoaminen.

– Minulle päätös lopettaa oli oikea, vaikka kysyntää kahvilapalveluille silti on, sanoo Olin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.