Käykö tontillasi jäteauto? Jätelautakunta jatkaa kartoitusta Päijät-Hämeen kunnissa

Kaikkien kiinteistöjen pitää kuulua jätehuoltoon. Jätelautakunnan selvityksissä on löytynyt monia kiinteistöjä, joiden tontilla jäteauto ei vielä ole käynyt. Sami Kuusivirta

Terhi Säynäjärvi

Päijät-Hämeen jätelautakunta hoitaa jätehuollon järjestämisen viranomaistehtäviä. Jätelautakunnan toimialueeseen kuuluu 10 kuntaa: Asikkala, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila ja Sysmä.

Viime vuonna lautakunta selvitti, kuinka monen asikkalalaiskiinteistön jätehuolto oli kunnossa. Kuljetusliikkeiden tietoja verrattiin kiinteistörekisteriin, ja ilmeni, että vain 36 prosenttia kiinteistöistä oli liittynyt tai ilmoittanut jätehuoltoon kuulumisesta.

Tilanne oli todellisuudessa parempi: käytössä oli kimppakuljetuksia ja tieosuuksien yhteisiä jätepisteitä, joista jätelautakunnalla ei ollut tietoa.

Kartoituksen avulla saatiin kuitenkin yli 300 kiinteistöä liittymään jätehuoltoon.

Päijät-Hämeen jätelautakunnan puheenjohtaja Markus Pälli kertoo, että muihin alueen kuntiin on myös tulossa kartoituksia, ensimmäiseksi Padasjoelle. Kuntien kanssa on aloitettu keskustelu kartoituksista ja aikataulut saadaan valmiiksi lähiaikoina.

– Olemme huomanneet, etteivät ihmiset välttämättä edes tiedä, että kaikkien kiinteistöjen pitää liittyä järjestettyyn jätehuoltoon.

Asikkalan kartoituksesta opittiin Pällin mukaan monia asioita. Kartoitukselle ja viesteihin reagoimiselle on annettava kiinteistöjen omistajille riittävästi aikaa.

– Omistajia ei ehkä kannata lähestyä liian jyrkällä viranomaistyylillä, vaikka joutuisimmekin muistuttamaan, että jätehuoltoon kuuluminen on lakisääteinen velvoite.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 2. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 3. Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"
 4. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 5. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 6. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 7. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 8. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 9. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 10. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 11. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 12. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 13. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 14. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 15. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.