Lahden Steiner-koululla annettiin puolueille mietittävää nuorisovaaleissa - "Teidän äänillänne on väliä"

Lahden Steiner-koulun vaalitoimitsijoina Viljami Ertl ja Veeti Laiho (takana Siri Mälkönen ja Aylin Sahin), äänestämässä Ohto Mattila. 9.-luokkalaiset kokeilivat kansalaisvaikuttamista torstaina. Katja Luoma

Saara Larkio

Aylin Sahin on yksi vaalitoimitsijoista, mutta vastailee samalla älypuhelimella vaalikoneen kysymyksiin, koska kohta pitää – tai saa – äänestää. Välillä opettaja ja koulun rehtori Joonas Korhonen tulee auttamaan ja kertoo, mitä aktiivimallilla taas tarkoitettiinkaan. Nuoret kurkistelevat ovelta uteliaina lukion hiljaisen työn tilaan, jossa äänestys tapahtuu.

Lahden Steiner-koulun 9.-luokkalaiset äänestivät poikkeuksellisesti jo torstaina, muut oppilaat ja opiskelijat perjantaina. Korhonen on ohjeistanut katsomaan tv:n vaaliväittelyitä etukäteen ja suositellut vaalikoneessa käymistä.

– Teidän äänillänne on väliä. Valtakunnalliset tulokset julkaistaan maanantaina 8. huhtikuuta , ja tulokset antavat puolueille mietittävää, vaikka ette vielä varsinaisissa eduskuntavaaleissa saakaan äänestää, Korhonen sanoo ennen kuin nuoret astelevat vuorollaan äänestyskopille.

Lisää ilmastotekoja: "Koulut voisivat istuttaa puita"

Lahden Steiner-koulun yhteiskuntaopin opettaja Joonas Korhonen antamassa viime hetken ohjeita 9.-luokkalaisille ennen nuorisovaaleissa äänestämistä. Katja Luoma

Useimmissa kouluissa on järjestetty tämän viikon aikana nuorisovaalit. Päijät-Hämeestäkin on mukana useita kouluja. Moni pitää ilmastolakkoilua yhtenä selvänä signaalina siitä, että vaikuttaminen kiinnostaa nuoria. Maaliskuussa julkistetun Nuorisobarometri 2018 mukaan 61 prosenttia nuorista kertoo olevansa kiinnostunut politiikasta. Myös halu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on barometrin mukaan kasvanut.

Lahden Steiner-koulun 9.-luokkalaisille on selvää, että äänestämässä käydään, nyt ja myöhemminkin. Kaisla Tanhuan mielestä kaikki puolueet ovat tulleet aatteellisesti keskemmälle, mitään dramaattisia eroja niiden välillä ei enää ole. Kaisla kävi kuuntelemassa Lahden Lyseossa pidetyn vaalipaneelin ja sanoo, että suurin osa ehdokkaista osasi argumentoida hyvin. Joitakin "kyseenalaisia ehdokkaita" mahtui Kaislan mielestä joukkoon, mutta hän jättää diplomaattisesti nimeämättä nuo ihmiset.

– Poliitikkojen pitäisi priorisoida ilmastonmuutosta vielä enemmän kuin nyt. Myös koulut voisivat osallistua ilmastotalkoisiin nykyistä enemmän esimerkiksi istuttamalla puita, Tanhua sanoo.

Kaisla Tanhua, Anna Kouvonen, Maria Robenko ja Fiona Kallio ovensuukyselyssä nuorisovaaleissa äänestämisen jälkeen. Katja Luoma

Anna Kouvonen kertoo, että hänen perheessään kaikilla on asioista hyvin vahvat mielipiteet. Siksi politiikasta keskusteleminen tuntuu toisinaan työläältä.

– Se on vähän sama juttu kaikkien kanssa, että on joskus vaikea hyväksyä, että toinen voi ajatella asioista niin eri tavalla kuin itse, Kouvonen sanoo.

Luokan pojat Samuel Suutari, Leon Sakanovic, Santtu Nyman, Ohto Mattila ja Darius Schiopu kertovat, ettei äänestäminen jännittänyt yhtään, ja että sopivan ehdokkaan löytäminen oli helppoa. Ylipäätään äänestäminen oli heistä kiva kokemus.

– Äänestin vaalikoneen tulosta, vaikka osa kysymyksistä oli kyllä tosi outoja, Nyman sanoo.

Millaisia terveisiä pojilla olisi poliitikoille?

– Pidemmät lomat! pojat sanovat melkein kuorossa.

"Nuoret ottavat rohkeasti kantaa ja haastavat aikuisia"

Äänilipukkeen leimaamista harjoiteltiin ahkerasti ennakkoon nuorisovaaleissa. Katja Luoma

Yhteiskuntaopin opettajana ja rehtorina työskentelevä Joonas Korhonen kertoo olevansa iloinen siitä, että politiikka ei ole enää rikki, kuten viime vaaleissa puhuttiin. Korhosen mielestä nuoret eivät ole enää passiivisia, niinkin heistä joskus on sanottu. Hän kertoo, että Steiner-koulusta sai esimerkiksi osallistua ilmastolakkoon huoltajan luvalla.

– Nuoret ottavat rohkeasti kantaa ilmastoasioihin ja haastavatkin meitä aikuisia. Ilmastolakkoilu osoittautui sekin tehokkaaksi, asia nousi keskusteluun ihan uudella tavalla. Olin itsekin nuorempana mukana Irakin sodan vastaisessa mielenosoituksessa, Korhonen sanoo.

Hänen mielestään nuoret ymmärtävät hyvin, että puroista syntyy joki, että pienilläkin ilmastoteoilla on väliä. Muu olisi Korhosen mielestä vastuunpakoilua.

Nuorisovaalit

1.–5.4.2019

Mukana yli 870 oppilaitosta eri puolilla Suomea, ala- ja yläkouluja, lukioita ja toisen asteen ammatillisia oppilaitoksia, yhteensä 131 600 äänioikeutettua nuorta. Alle 18-vuotiaat äänestävät samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa. Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi on koordinoidut oppilaitosten vaalitapahtumaa 1990-luvulta lähtien. Tulosten julkistusta voi seurata suorana lähetyksenä Ylen A-studiosta maanantaina 8.4. klo 21 alkaen. Lähetys näytetään Yle TV1:llä, ja sen voi katsoa myös Ylen Areenasta. Nuorisovaalit järjestetään yhteistyössä oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja Historia- ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL:n kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.