12 faktaa turvapaikanhakijoiden saamista palveluista ja rahoista

Hennalan hätämajoituskeskuksessa turvapaikanhakijoille on tarjolla ruokaa. Näin ollen he ovat oikeutettuja alempaan vastaanottorahaan. Hennalassa rahaa ei kuitenkaan ole vielä jaettu, sillä käytännön järjestelyt ovat kesken. Mirja Hussain

Veera Malin

1 Vastaanottokeskus järjestää turvapaikanhakijalle hakemuksen käsittelyn ajaksi majoituksen, taloudellista tukea ja muun huolenpidon. Turvapaikanhakijalle tarjotaan perusterveydenhuollon lisäksi neuvontaa, ohjausta ja sosiaalisten ongelmien selvittämistä.

2 Turvapaikanhakija saa asua maksutta vastaanottokeskuksessa odottaessaan turvapaikkahakemuksensa ratkaisemista. Jos turvapaikanhakijalla on palkkatuloja, saatetaan häneltä periä majoituksesta maksu. Se on enintään 9 euroa vuorokaudelta. Ruoasta perittävä maksu on enintään 3 euroa aterialta, jos ne kuuluvat vastaanottokeskuksen palveluun.

3 Jos turvapaikanhakija ei pysty elättämään itseään, hän voi hakea vastaanottorahaa. Sen tarkoituksena on turvata välttämätön toimeentulo. Vastaanottorahan perusosa kattaa esimerkiksi vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä paikallisliikenteen ja puhelimen käytöstä aiheutuvat menot. Siitä maksetaan myös ruoka, jos vastaanottokeskus ei järjestä ruokailua.

4 Vastaanottorahan perusosan suuruus vaihtelee sen mukaan, saako turvapaikanhakija vastaanottokeskuksessa ruoan. Myös hakijan ikä ja perhestatus vaikuttaa summaan. Esimerkiksi Hennalan hätämajoituskeskuksessa ruokaa on tarjolla. Näin ollen vastaanottorahan suuruus on yksinasuvilla tai yksinhuoltajilla 92,64 euroa kuukaudessa. Muille yli 18-vuotiaille maksetaan 76,29 euroa ja perheensä kanssa asuville lapsille 59,94 euroa kuussa.

5 Jos turvapaikanhakija ei saa vastaanottokeskuksesta aterioita, saa yksinasuva tai yksinhuoltaja tuolloin 316,07 euroa kuukaudessa. Muut yli 18-vuotiaat saavat 267,02 ja perheensä kanssa asuvat lapset 201,63 euroa kuussa.

6 Hennalan hätämajoituskeskus pantiin viime viikolla pystyyn niin nopeasti, että siellä vastaanottorahaa ei ole vielä jaettu. Rahajärjestelmiä ollaan vasta rakentamassa.

7 Vastaanottoraha maksetaan joko käteisellä tai pankkitilille riippuen siitä, onko turvapaikanhakijalla tiliä. Maksu on yleensä kahden viikon välein.

8 Raha tulee valtiolta. Se ohjataan Maahanmuuttoviraston budjetista vastaanottokeskuksille, jotka hoitavat käytännön maksamisen.

9 Vastaanottorahan perusosan päälle voi anoa täydentävää vastaanottorahaa, jonka myöntäminen ja suuruus ratkaistaan tapauskohtaisesti. Täydentävän vastaanottorahan myöntäminen on melko harvinaista.

10 Suomen hallitus selvittää parhaillaan, voidaanko vastaanottorahan tasoa laskea.

11 Turvapaikanhakija saa tehdä ansiotyötä Suomessa ilman oleskelulupaa, kun turvapaikkahakemuksen tekemisestä on kulunut kolme kuukautta ja hakijalla on rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja. Ilman asiakirjaa oleva saa tehdä ansiotyötä kuuden kuukauden päästä turvapaikkahakemuksen tekemisestä. Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus kestää siihen asti, kunnes hänen hakemuksensa on ratkaistu lainvoimaisesti.

12 Kelan etuuksia turvapaikanhakija voi saada vasta, kun hänelle on myönnetty oleskelulupa ja hänen katsotaan asuvan vakinaisesti Suomessa. Turvapaikan saaneella on oikeus samoihin Kelan etuuksiin ja muuhun sosiaaliturvaan kuin muillakin Suomessa vakinaisesti asuvilla.

Lähteet: Maahanmuuttovirasto, Työ- ja elinkeinoministeriö, Kela, SPR:n Hämeen piirin valmiuspäällikkö Tapani Huhtala

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut