Kansanedustaja Yanar: "Kiihkokansalliset yrittävät omia suomalaisuuden. Se ei käy!"

Yanar muistutti, että Suomen sitoutuneen kansainvälisiin sopimuksiin, joiden mukaan turvapaikkahakemukset on käsiteltävä. Katja Luoma

Nina Räty

Avoin Lahti -mielenosoituksen suurimmat aplodit keräsivät kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd.) ja Ozan Yanar (vihr.).

Lahden torille kertyi koko lauantain mielenosoituksen ajan yhä lisää väkeä ja torin puolikas tuli täyteen.

- Unkarin toimet (pakolaiskriisissä) ovat häpeäksi koko Euroopalle. On suuri vahinko, että Suomi asemoi itsensä kaksi viikkoa sitten Itä-Euroopan maiden ryhmään, Tuomioja sanoi puheessaan.

Hänen mielestään Euroopan maiden on toimittava yhdessä estääkseen pakolaisten hukkumiset ja tukehtumiset salakuljettajien kyydissä.

- On surkeaa kuunnella, miten eduskunnassa innostuneimmat turvapaikanhakijoiden palauttajat ovat samalla suurimpia kehitysyhteistyön leikkaajia.

Tuomioja painotti, etteivät pakolaisleirit voi olla kenenkään koteja. Pakolaisuus jatkuu tulevaisuudessa myös ilmastomuutoksen vuoksi.

- Rajojen sulkeminen köyhdyttäisi kaikkia. Ei voi sanoa, että maassa maan tavalla, vaan kaikkialla maailmassa on elettävä ihmisiksi, Tuomioja päätti puheensa.

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Ozan Yanar määritteli itsensä perusmaahanmuuttajaksi. Hän on elänyt Suomessa puolet elämästään, mutta joutuu edelleen todistelemaan olevansa suomalainen.

- Nyt kiihkokansalliset yrittävät omia suomalaisuuden. Se ei käy, Yanar huudahti ja suuret aplodit.

Hän muistutti, että Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, joiden mukaan turvapaikkahakemukset on käsiteltävä.

- Hallituksessa puhutaan, että ihmisiä pitäisi auttaa heidän omassa maassaan. Samaan aikaan hallitus leikkaa 40 prosenttia kehitysavusta. Jos hallitus ei halua olla inhimillinen, olkoon edes looginen.

Yanarin mielestä nyt olisi aika lopettaa riitely ja satsata kotouttamiseen.

- Siitä on apua kestävyysvajeen nujertamisessa. Tarvitsemme työvoimaa. Kun ihmisiä autetaan pääsemään yhteiskuntaan, he kiittävät tekemällä työtä.

Hyväntuulinen Avoin Lahti -mielenosoitus päättyi puolen kahden jälkeen iltapäivällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.