Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Sairaala haluaa merkitä rokotetut hoitajat tarralla, työntekijät eivät ajatusta sulata

Päijät-Hämeen keskussairaalan (PHKS) henkilökunnan keskuudessa Lahdessa on herännyt suurta ihmetystä työnantajan suunnitelmista merkitä kausi-influenssarokotteen ottaneet työntekijät.

Työnantaja tiedotti taannoin, että rokotettujen työntekijöiden henkilökortteihin kiinnitetään tarra, josta tunnistetaan rokotettu työntekijä. Työntekijä, joka rokotetta ei ole ottanut, ei tarraa myöskään saa.

Työnantajan ohjeistuksen taustalla on huoli rokotetun henkilökunnan vähyydestä. Viime vuonna kausi-influenssarokotteen otti vain noin 40 prosenttia hoitohenkilökunnasta.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy suhtautuu työntekijöiden merkitsemiseen kielteisesti. Päijät-Hämeen keskussairaalan Tehyn pääluottamusmies Mari Laakkonen muistuttaa, että ammattiliitto kannustaa jäseniään ottamaan rokotteen, mutta työntekijöiden merkitseminen tarroilla ei sovi pirtaan.

- Työntekijän tulee toki kertoa työnantajalle, onko hänet rokotettu vai ei, mutta tarramerkintä on mielestämme väärä tapa.

Infektiotautien ylilääkäri Juha Salosen mukaan tarroja on käytetty pitkään useissa maissa. Suomessa tarroja on käytettä ainakin Helsingissä ja Oulussa.

- Tarra on enemmänkin viesti ulospäin, että potilasturvallisuuteen kiinnitetään huomiota.

Salonen ei anna tarrojen jakamiselle suurtakaan arvoa. Hänen mukaansa henkilökunnan motivointi rokotteiden ottamiseen ei lisäänny tarroja liimaamalla.

- Tarrojen antaminen rokotetuille henkilökunnan edustajille ei auta motivoimaan työntekijöitä hankkimaan rokotetta. Sairaalan johdolta on kuitenkin tullut ohjeistus, joten noudatamme sitä.

Kausi-influenssarokotukset aloitetaan marraskuussa.