Heltiääkö poliisilta enää lupaa massatapahtumille Lahden mäkimonttuun? "Cheekin konserttiin myytiin liikaa lippuja"

Cheekin jäähyväiskonsertit Lahden mäkimontussa elokuussa 2018 keräsivät kahtena peräkkäisenä iltana paikalle yhteensä 60 000 henkeä. Se oli poliisin mielestä liikaa. Sami Kuusivirta

Saara Larkio

Lahden mäkimontun rinnekatsomon perusparannushankkeessa on tarkoitus tehdä betonitasanteita ja penkereitä aiemmin pengerretyn katsomonosan jatkeeksi. Urakka, jos se toteutuu, maksaisi 1,1 miljoonaa euroa. Hanke sisältyy tilakeskuksen käyttösuunnitelmaan.

Perusparannuksen tekoa on perusteltu sillä, että se mahdollistaisi isojen massatapahtumien järjestämisen mäkimontussa entistä useammin. Hämeen poliisi ei kuitenkaan pidä mäkimonttua nykyisellään tarpeeksi turvallisena tapahtumaympäristönä.

Millaisia riskejä mäkimonttuun liittyy tapahtumapaikkana, Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?

Cheekin konserttiin myytiin liikaa lippuja. Se väkimäärä, 30 000 yhden illan aikana, oli turvallisuusnäkökulmasta liian paljon. Tästä emme päässeet järjestäjien kanssa sopuun. Heille tuli liian kiire, he eivät ehtineet ottaa kaikkea huomioon. Onneksi mitään ei sattunut. Yleisökin oli parasta mahdollista laatua.

Mäkimonttu on suppilomainen, ja rinne on sateella liukas. Jos ajatellaan, että tulee oikein märkä kesä, ja ennen tapahtumaa sataa useampana päivänä ja vielä tapahtumapäivänä sataa, montusta tulee melkoinen liukumäki. Poliisin on pakko miettiä pahimpia skenaarioita, joista yksi on esimerkiksi se, että ihmiset lähtevät vyörymään montun pohjalle ja kasautuvat sinne.

Lisäksi tuloväylä alueelle on ahdas, samoin alueen poistumistiet ja montussa olevat väliaidat ovat ongelmallisia. Avainsanat tässä ovat yleisön osastointi – sitä ei pystytä toteuttamaan nykyisellään tarpeeksi turvallisesti, jotta väylät pysyisivät auki pelastushenkilöstölle tai hätäpoistumista varten. Myös terroriteon uhka on tänä päivänä ennakoitava.

Miltä nyt suunniteltu perusparannushanke kuulostaa poliisista, onko se riittävä turvallisuuden näkökulmasta?

Sanotaanko näin, että suunta on oikea. Mäkimontussa pitäisi tehdä maanrakennusta ja teknisiä ratkaisuja, jotta se olisi turvallisempi isoja tapahtumia ajatellen. Iso tapahtuma vaatii myös aktiivista yleisömassojen ohjausta, ettei väki pakkaannu esimerkiksi Hiihtomuseon ja hiihtosillan väliin, kuten kävi MM-kisoissa.

Järjestyksenvalvojia pitäisi olla paljon, enemmän kuin Cheekin keikalla oli, mutta se on järjestäjälle kustannuskysymys. Järjestyksenvalvojien suuri määrä voi vaikuttaa myös fiilikseen tapahtumapaikalla.

Onko realistista odottaa, että Lahden mäkimonttuun heltiäisi poliisin lupa isoille yleisötapahtumille?

Poliisi ei kategorisesti kiellä niitä. Nämä asiat ratkaistaan aina tapauskohtaisesti.

Jotain teknisiä ratkaisuja mäkimontussa on kuitenkin tehtävä, ja pidettävä monttuun päästettyjen ihmisten määrä pienempänä kuin Cheekin keikalla. Mutta jos turvallisuudesta huolehditaan tarpeeksi hyvin, miksi ei. Paikkahan on mainio, älyttömän makea tilaisuuksien järjestämiseen.

Jos lupahakemusten määrä kovasti nousisi, pitäisi ottaa huomioon myös muiden montun käyttäjien tarpeet, urheilijoiden ja tavallisten kaupunkilaisten, jotka asioivat esimerkiksi maauimalassa. Mäkimontusta tunnutaan suunnittelevan aikamoista monitoimikuoppaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.