Lahti mukana Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -loppukilpailussa

Lahdella on hyvät mahdollisuudet olla Suomen ensimmäinen Euroopan ympäristöpääkaupunki. Janne Ranne

Ruska Paronen

Lahti on yksi kolmesta finalistista Euroopan komission järjestämässä Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -kilpailussa. Asiantuntijaraati arvioi Lahden kuuluvan eurooppalaisten ympäristökaupunkien kärkikastiin. Lahden lisäksi muut finalistit ovat ranskalaiskaupungit Strasbourg ja Lille.

– Lahden valinta olisi erittäin merkittävää alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti, sillä Suomessa ei ole koskaan ollut Euroopan ympäristöpääkaupunkia. Uskon, että Lahti toteuttaisi erinomaisesti Euroopan ympäristöpääkaupungin ajatusta ja tukisi sen kunnianhimoisia tavoitteita, kertoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lahdelle huippupisteet

Euroopan ympäristöpääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) kilpailussa kaupungit valitaan loppukilpailuun hakemuksen kahdentoista teeman perusteella, joissa kuvataan ympäristön tilaa, edistymistä ympäristöasioissa sekä tulevaisuuden suunnitelmia.

Lahti sai kaupungeista parhaimmat pisteet neljällä osa-alueella, jotka ovat ilmanlaatu, jäte, vihreä kasvu ja ekoinnovaatiot sekä johtaminen. Kilpailuun osallistui kaikkiaan yhdeksän kaupunkia ympäri Eurooppaa.

Lahden kaupungin tiedotteessa sanotaan, että Lahden vahvuutena Euroopan ympäristöpääkaupunki -kilpailussa on kyky tuottaa sovellettavia ympäristöratkaisuja muille kaupungeille ja erilaisiin olosuhteisiin. Lahden kiertotalousinnovaatiot, vesiensuojelun hyvät esimerkit sekä osallistava yleiskaavamalli paketoidaan helposti muualla hyödynnettäviksi ratkaisuiksi. Lisäksi Lahden palvelut ja ratkaisut mahdollistavat hiilineutraalin elämäntavan.

Kaupunki muistuttaa myös, että Lahti on tehnyt mittavan energiakäännöksen lopetettuaan kivihiilen käytön huhtikuun alussa, minkä lisäksi Lahti käyttää noin 180 miljoonaa euroa ympäristöystävälliseen bioenergialaitokseen. Kaupungissa myös toteutetaan tulevan syksyn aikana asukkaiden henkilökohtainen liikkumisen päästökauppa ensimmäisenä kaupunkina koko maailmassa.

Kilpailumenestys tukee EU-rahoituksen saamista

Kilpailussa Lahti on profiloitunut kansainvälisesti kiinnostavana ympäristökaupunkina. Lahti kilpaili myös viime keväänä Euroopan ympäristöpääkaupunki 2020 -finaalissa Lissabonin ja Gentin kanssa.

Lahden kaupungin tiedotteessa muistutetaan, että Euroopan ympäristöpääkaupunki kilpailussa menestyminen tukee kansainvälisen ja EU-rahoituksen saamista Lahteen sekä avaa yhteistyömahdollisuuksia, joista hyötyvät alueen yritykset ja korkeakoulut.

Seuraavaksi finalistikaupungit esittelevät tuomaristolle toiminta- ja viestintäsuunnitelmansa vuodelle 2021. Kilpailun voittaja julkistetaan palkintojenjakoseremoniassa 20. kesäkuuta 2019 Oslossa. Voittaja saa 350 000 euron rahapalkinnon.

Aiemmin tittelin ovat saaneet muun muassa Lissabon, Oslo, Essen, Bristol ja Ljubljana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 3. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 8. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 9. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 10. Kreikasta siirretty Suomeen 49 pakolaislasta ilman huoltajaa
 11. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 12. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 13. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 14. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 15. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.