Lahti mukana Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -loppukilpailussa

Lahdella on hyvät mahdollisuudet olla Suomen ensimmäinen Euroopan ympäristöpääkaupunki. Janne Ranne

Ruska Paronen

Lahti on yksi kolmesta finalistista Euroopan komission järjestämässä Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -kilpailussa. Asiantuntijaraati arvioi Lahden kuuluvan eurooppalaisten ympäristökaupunkien kärkikastiin. Lahden lisäksi muut finalistit ovat ranskalaiskaupungit Strasbourg ja Lille.

– Lahden valinta olisi erittäin merkittävää alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti, sillä Suomessa ei ole koskaan ollut Euroopan ympäristöpääkaupunkia. Uskon, että Lahti toteuttaisi erinomaisesti Euroopan ympäristöpääkaupungin ajatusta ja tukisi sen kunnianhimoisia tavoitteita, kertoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lahdelle huippupisteet

Euroopan ympäristöpääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) kilpailussa kaupungit valitaan loppukilpailuun hakemuksen kahdentoista teeman perusteella, joissa kuvataan ympäristön tilaa, edistymistä ympäristöasioissa sekä tulevaisuuden suunnitelmia.

Lahti sai kaupungeista parhaimmat pisteet neljällä osa-alueella, jotka ovat ilmanlaatu, jäte, vihreä kasvu ja ekoinnovaatiot sekä johtaminen. Kilpailuun osallistui kaikkiaan yhdeksän kaupunkia ympäri Eurooppaa.

Lahden kaupungin tiedotteessa sanotaan, että Lahden vahvuutena Euroopan ympäristöpääkaupunki -kilpailussa on kyky tuottaa sovellettavia ympäristöratkaisuja muille kaupungeille ja erilaisiin olosuhteisiin. Lahden kiertotalousinnovaatiot, vesiensuojelun hyvät esimerkit sekä osallistava yleiskaavamalli paketoidaan helposti muualla hyödynnettäviksi ratkaisuiksi. Lisäksi Lahden palvelut ja ratkaisut mahdollistavat hiilineutraalin elämäntavan.

Kaupunki muistuttaa myös, että Lahti on tehnyt mittavan energiakäännöksen lopetettuaan kivihiilen käytön huhtikuun alussa, minkä lisäksi Lahti käyttää noin 180 miljoonaa euroa ympäristöystävälliseen bioenergialaitokseen. Kaupungissa myös toteutetaan tulevan syksyn aikana asukkaiden henkilökohtainen liikkumisen päästökauppa ensimmäisenä kaupunkina koko maailmassa.

Kilpailumenestys tukee EU-rahoituksen saamista

Kilpailussa Lahti on profiloitunut kansainvälisesti kiinnostavana ympäristökaupunkina. Lahti kilpaili myös viime keväänä Euroopan ympäristöpääkaupunki 2020 -finaalissa Lissabonin ja Gentin kanssa.

Lahden kaupungin tiedotteessa muistutetaan, että Euroopan ympäristöpääkaupunki kilpailussa menestyminen tukee kansainvälisen ja EU-rahoituksen saamista Lahteen sekä avaa yhteistyömahdollisuuksia, joista hyötyvät alueen yritykset ja korkeakoulut.

Seuraavaksi finalistikaupungit esittelevät tuomaristolle toiminta- ja viestintäsuunnitelmansa vuodelle 2021. Kilpailun voittaja julkistetaan palkintojenjakoseremoniassa 20. kesäkuuta 2019 Oslossa. Voittaja saa 350 000 euron rahapalkinnon.

Aiemmin tittelin ovat saaneet muun muassa Lissabon, Oslo, Essen, Bristol ja Ljubljana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.