Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Poliisipäällikkö rikostiedottamisesta: Turvapaikkastatusta ei saa kertoa

Hämeen poliisilaitoksen henkilöstö sai viime viikolla ohjeistuksen, jonka mukaan rikoksesta epäillyn turvapaikanhakijastatusta ei saa kertoa julkisuuteen. Ohjeistuksesta kertoi ensimmäisenä Uusi Lahti.

Etelä-Suomen Sanomien haltuunsa saamasta materiaalista käy ilmi, että kyse on poliisin valtakunnallisesta linjauksesta. Sen mukaan rikoksesta epäillyn turvapaikanhakijastatusta ei kerrota julkisuuteen, koska "se on julkisuuslain mukainen arkaluonteinen tieto ja siten salassa pidettävä".

Saman ohjeistuksen mukaan henkilön etnistä taustaa ei kerrota julkisuuteen, ellei sillä ole oleellista merkitystä jutun tutkinnassa.

Hämeen poliisin päällikkö Tapio Saarnin mukaan linjauksessa ei ole mitään uutta.

- Halusimme vain muistuttaa, että henkilöön liittyvää yksilöintiä ei tule kertoa, jos sille ei ole erityistä syytä. Lisäksi turvapaikanhakija-asiat ovat laajasti salassa pidettäviä.

Saarni sanoo, että poliiseja ei ole kielletty kertomasta turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista. Rikoksista ja rikosepäilyistä kerrotaan entiseen tapaan.

- Ainoastaan statuksen kertomiseen tässä ohjeistuksessa on puututtu. Sille on olemassa hyvät perusteet.

Saarnin mukaan muillakin poliisilaitoksilla on laadittu vastaavia ohjeistuksia, jotka perustuvat 13. lokakuuta päivättyyn valtakunnalliseen linjaukseen.

- Haluamme yhtenäistää tiedotuskäytäntöä, koska joissakin tapauksissa on kerrottu rikoksesta epäillyn olleen turvapaikanhakija, vaikka sille ei ole tiedotusohjeissamme perustetta. Se on myös laissa kielletty.

Hämeen poliisin henkilöstölle jaetussa ohjeistuksessa todetaan myös, että poliisimiesten on roolinsa vuoksi suhtauduttava turvapaikanhakijoihin neutraalisti myös vapaa-ajalla tapahtuvassa viestinnässä.

Uuden Lahden haastattelema nimetön poliisi pitää ohjeistusta sananvapauden rajoittamisena.

- Kyse ei ole sananvapauden rajoittamisesta vaan aivan tavallisesta ohjeistuksesta. Poliisi on poliisi myös vapaa-ajallaan, Saarni sanoo.