Runoilija Lev Rubinstein: Minä vaikutin internetiin, ei se minuun

Lev Rubinstein on selvästi huumorimiehiä. Venäläinen runoilija muistuttaa yleisöä, että internet ei ole vaikuttanut hänen runoihinsa, vaan hän internetiin.

Rubinstein esiintyi Helsingin kirjamessuilla torstaina. Runoilijalta on ilmestynyt suomeksi kokoelma Sankarin ilmestyminen. Se on läpileikkaus koko runoilijan tuotannosta. Teoksen on suomentanut venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen.

Rubinstein tunnetaan neuvostokonseptualismin kehittäjänä. Konseptualismilla viitataan usein siihen, että runon tekotapa korostuu, ja teksti on esimerkiksi järjestelty tietyllä tavalla.

Runoilijan ura alkoi kirjastossa 1970-luvulla. Rubinstein työskenteli kirjastonhoitajana ja alkoi kirjoittaa runoja kirjaston aineistokorteille. Tämän johdosta Rubinsteinin runoutta kutsutaan korttipakkarunoudeksi.

- Minulle oli tärkeää yhdistää visuaalisuus ja verbaalisuus.

Nykyään Rubinstein tunnetaan myös esseistinä ja kolumnistina, joka suomii maansa kulttuuripolitiikkaa.

Osansa sensuurista Rubinstein sai neuvostoaikana. Hän oli aktiivinen samizdat-kirjoitusten, eli maanalaisten, käsin kopioitujen kiellettyjen kirjoitusten levittäjä. Hyväksytty kirjallisuus ei vedonnut puoleensa Rubinsteinin piireissä. Oli paha loukkaus sanoa kirjailijalle, että tekstisihän voitaisiin julkaista vaikka huomenna.

- Yhteisö, jossa minä kirjoitin, eli gutenbergiläisen painotekniikan ulkopuolisessa todellisuudessa. Minulle oli luonnollista, että runoja ei julkaistu. Oikeastaan halusin keksiä jonkin esineen, jota ei edes voisi julkaista. Jonkin, joka ei ole vain välittäjä tekijän ja lukijan välissä, vaan itsenäinen.

Näin Rubinstein päätyi käyttämään aineistokortteja.

Sittemmin Rubinsteinin runoista tuli klassikoita, ja ne ovat vaikuttaneet esimerkiksi venäläiseen internet-runouteen.

- Kun minulta kysyttiin 1990-luvulla, miten internet on vaikuttanut runouteeni, vastasin kuulleeni internetistä, mutta että en tuntenut sitä.

Runoilijan mielestä samizdat-kirjallisuus oli internet-runouden esikuva tai prototyyppi. Niitä yhdistää tekstin tekemisen, ei vain sisällön korostuminen sekä mielivaltainen tekstin levittäminen.

Konseptualismin perinteen jatkajana voidaan pitää esimerkiksi Irina Sostakovskajaa. Hän esiintyy kirjamessuilla lauantaina. Samassa keskustelutilaisuudessa esittäytyy myös muita, kovassa nosteessa olevia venäläisiä nykyrunoilijoita.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut