Upila, Siikaniemi vai Luomaniemi? Lahden seurakunnat luopumassa leirikeskuksesta

Kasvavat ylläpito- ja korjauskulut ovat saaneet seurakunnat pohtimaan muun muassa Siikaniemen kurssikeskuksen tulevaisuutta. Mirja Hussain

ESS

Lahden seurakuntayhtymän suunnitelma vähentää rajusti kiinteistömassaansa on etenemässä kirkkovaltuuston päätettäväksi. Yhtymän kiinteistösuunnitelman mukaan kiinteistöjen määrää olisi vähennettävä vuoteen 2026 mennessä 30 prosentilla.

Kiinteistösuunnitelma on ollut alkuvuoden lausuntokierroksella. Sitä käsitellään seuraavan kerran kirkkovaltuuston jäsenille tarkoitetussa iltakoulussa 2. toukokuuta.

Kiinteistösuunnitelman mukaan kirkot ja kappelit pidetään jatkossakin hyvässä kunnossa ja seurakuntayhtymän toimintoja keskitetään niihin. Niinpä seurakuntayhtymä valmistautuu luopumaan ainakin yhdestä leiri- ja kurssikeskuksesta. Vaihtoehtoja ovat Hollolassa sijaitsevat Siikaniemi ja Upila sekä Luomaniemen toimintakeskus Nastolassa.

Kiinteistösuunnitelman taustalla ovat kasvavat ylläpito- ja korjauskulut ja toisaalta tasaisesti pienenevä kirkollisverokertymä.

Kiinteistösuunnitelmaa käsitellyt Lahden yhteinen kirkkoneuvosto vahvisti torstaina myös talousarvion kokonaiskehyksen vuodelle 2020. Tuloslaskelma perustuu 17,9 miljoonan euron kirkollisverotulo- ja 2,3 miljoonan euron valtionrahoitusarvioon.

Toiminnasta kertyvien tuottojen määräksi on ensi vuodelle arvioitu 5,1 miljoonaa ja kuluiksi 21,3 miljoonaa euroa. Budjetin loppusumman on arvioitu pienenevän noin 150 000 euroa kuluvaan vuoteen verrattuna.

Investointeihin esitetään varattavaksi 1,9 miljoonaa euroa. Merkittävimmät ensi vuodelle kaavaillut investoinnit ovat Launeen tilaratkaisut, Ristinkirkon vesieristysten korjaaminen sekä Nastolan kirkon kattopaanujen hankinta.

Kokonaiskehys menee seuraavaksi kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi.

Kirkkoneuvosto pohti myös sitä, tarvitaanko Lahden seurakuntayhtymässä tulevaisuudessa viittä paikallisseurakuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaksi loukkaantui lievästi ulosajossa Hollolassa, kuljettajaa epäillään vammantuottamuksesta
 2. Fingerpori 28.2.2020
 3. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman liittopalkkitilauksen
 4. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 5. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 6. Lahden Sibeliustalon tuolihankinnasta voisi tehdä hankintaoikaisun – ”Pitäisi olla jokin virhe eikä sellaista ole tehty”, toppuuttelee virkamies
 7. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 8. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 9. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 10. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !
 11. Susi on liikkunut viikon Kouvolan alueella, tulee epätavallisen lähelle ihmisiä – "Päijät-Hämeessä panikointiin ei ole syytä"
 12. Näppis: Onko järkeä pitää Salpausselän kisat korona-viruksen aikana, lähes lumettomassa Lahdessa?
 13. Hyvinvointiyhtymän pandemia-työryhmä kokoontui: suunnitelmat valmiina koronaviruksen leviämisen varalle
 14. Fasistikommentteja Virossa lausuneen Jalosen matkakuluja maksoi nuorisojärjestön piirihallitus
 15. Millamari Uotilan Esalainen: Käytettyjen vaatteiden ostaminen pitäisi olla houkuttelevampaa, ja siihen tarvitaan myös vaatealan panosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.