EU ja Yhdysvallat tähtäävät vapaakaupparatkaisuun ennen Obaman kauden loppua

Yhdysvaltojen ja EU:n välisissä TTIP-vapaakauppaneuvotteluissa saavutettiin tämän viikon kierroksella "merkittävää edistystä", kertoivat osapuolten edustajat Miamissa.

Viikon aikana käsiteltiin kaupan ja sijoitusten esteiden purkua. Kysymys on arka, koska EU:ssa monet pelkäävät tämän johtavan kuluttajansuojan heikentymiseen.

EU:n pääneuvottelijan Ignacio Garcia-Berceron mukaan molemmilla osapuolilla on vahva poliittinen tahto saada aikaan neuvotteluratkaisu ensi vuoden aikana.

Tarkoitus on saada sopimusneuvottelut valmiiksi ennen presidentti Barack Obaman virkakauden loppua. Hän jättää Valkoisen talon tammikuussa 2017, joten aikataulu on tiukka.

Lisäpainetta neuvotteluihin on tuonut se, että Yhdysvallat on juuri saanut valmiiksi TPP-neuvottelut vapaakauppa- ja investointisopimuksesta 11 Tyynenmeren valtion kanssa.

TTIP:ssä pyritään poistamaan tullit 97 prosentilta Yhdysvaltojen ja EU-maiden välillä kaupattavista tuotteista. Loput kolme prosenttia tuotteista ovat kiistanalaisempia, ja niistä yritetään todennäköisesti sopia vasta neuvottelujen loppuvaiheessa. Tänne kuuluvat muun muassa maataloustuotteet.

Erittäin vaikeita neuvotteluja on luvassa myös siitä, miten terveyteen, elintarviketurvallisuuteen ja tietosuojaan liittyviä standardeja sovitellaan yhteen.

Huoli TTIP:n tuomista heikennyksistä EU:n sääntöihin on herättänyt laajaa vastarintaa Euroopassa, jossa äskettäin kerättiin yli kolme miljoonaa nimeä kauppasopimusta vastustavaan adressiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut