Hyvien sanojen hyökyaalto - ensi viikolla vaihdetaan vihapuhe rakkauspuheeseen

Miltä tuntuisi löytää aamupalapöydästä isän tai veljen kirjoittama lappu, jossa sanotaan: ”Olet minulle rakas! Hyvää työpäivää!”?

Entä jos työkaveri kiittäisi sinua olemassaolostasi ja siitä, että jaksat aina kuunnella hänen murheitaan? Tai jospa itse sanoisit aina hymyilevälle kaupankassalle, että hänen olemuksensa piristää?

Positiivisuus alkaa pienestä ja lähtee leviämään. Ja se leviäminen voi yllättää!

Tämän ovat huomanneet Tuokion kolumnistit Helena Salakka, Mila Teräs ja Lealiisa Kivikari, jotka ideoivat Hyvien sanojen viikko -kampanjan viime toukokuussa.

Tällä hetkellä hyvien sanojen sanomiseen rohkaisevaan kampanjaan on ilmoittautunut liki 9 000 ihmistä. Kun mukana on esimerkiksi parisataa opettajaa, joilla kullakin on 300 oppilasta, kampanja näkyy vielä paljon laajemmin kuin nettisivun tykkääjien verran.

- Tämä on ollut varsinainen lumipallo. On ollut mahtavaa huomata, miten moni on kokenut hyvät sanat tarpeellisiksi, sanoo Mila Teräs.

Kampanjan aloitusaikana Suomessa elettiin paljon rauhallisempia aikoja kuin nyt. Hyvät sanat ovat aina tarpeen, mutta erityisesti näinä aikoina, kun pahoja sanoja on liikkeellä ja ilmapiiri raskas. Varsinainen kampanja-ajankohta on ensi viikolla eli 26.10.-1.11.

- Sanatyöläisinä ja äiteinä olemme olleet huolestuneita yhä kovenevasta kielenkäytöstä, joka syö iloa ja ankeuttaa ilmapiiriä, Lealiisa Kivikari perustelee.

Hyviä sanoja toivotaan tuhlattavaksi koulussa, kotona, kuppilassa, kadulla, työpaikalla, somessa tai ihan missä vain.

Hyvien sanojen voimaa voi kokeilla myös keskustelupalstoilla. Vaikka olisi eri mieltä kuin edellinen kommentoija, oman mielipiteensä voisi esittää rakentavasti.

Naiset uskovat siihen, että hyvien sanojen vaikutus kantaa.

- Kieli muokkaa myös mieltä. Kaunis kieli vaikuttaa myös ajatteluun, sanoo Lealiisa Kivikari.

- Hyvän sanan sanominen on myös hyvä teko, jatkaa Helena Salakka.

Ja vielä:

- Hyvä sana voimistaa sekä sanan antajaa että vastaanottajaa, uskoo Mila Teräs.

Kampanjan aloittaja on lahtelainen opettaja ja kaupunginvaltuutettu Helena Salakka, joka pyysi mukaan kahta muuta sanoista kiinnostunutta Tuokion kolumnistia. Tämä on naisten ensimmäinen yhteinen kampanja - itse asiassa he tapasivat viikkoa ideoidessaan ensi kertaa.

Kolumnistiuden lisäksi naisia yhdistää äitiys. He kaikki ovat sitä mieltä, että myös aikuiset voivat ottaa oppia nuorilta, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Siellä nuoret antavat toisilleen paljon luontevammin positiivista palautetta kuin aikuiset. Lapset ja nuoret tarvitsevat palautetta myös aikuiselta.

Esimerkiksi opettajien antama positiivinen palaute voi kantaa läpi elämän.

- Muistan lukeneeni tarinan miehestä, jolle opettaja oli ennustanut pärjäämistä elämässä, koska pojalla on niin kauniit silmät, Helena Salakka sanoo.

- Itse muistan, että opettajan sanoilla oli suuri vaikutus siihen, että päädyin kirjailijaksi, sanoo orimattilalainen Mila Teräs, jonka kolmastoista kirja ilmestyi lokakuun alkupuolella.

Opettaja Helena Salakka kertoo, että oppilaiden on tärkeä ymmärtää, että he ovat muutakin kuin koulunumero.

- Numero kertoo osaamisesta siinä aineessa sillä kurssilla, mutta se ei määritä koko ihmistä.

Hyvien sanojen viikon äidit ovat jo saaneet tapahtuman nettisivuilta lukea pieniä, ihania positiivisia tarinoita. Niitäkin kommentteja on tullut, että miksi vain yksi viikko. Jotkut ovat huomauttaneet, että näinhän he käyttäytyvät joka tapauksessa.

- Toki toivomme, että hyviä sanoja viljellään muulloinkin. Kampanjaviikolla on tarkoitus muistuttaa, miten hyvältä hyvät sanat tuntuvat. Ne saattavat unohtua arjen kiireessä, Teräs huomauttaa.

- Luotamme siihen, että hyvät sanat voivat levitä kuten negatiivisuuskin. Jokainen voi miettiä, millainen olisi hyvien sanojen hyökyaalto, Kivikari sanoo.

Naisten mielestä vihapuheen sijaan pitäisi nyt aloittaa rakkauspuhe.

Hyvien sanojen viikko

Ensi viikolla kehutaan

Kampanjan ideana on ilahduttaa hyvillä sanoilla. Kampanja-ajankohta on 26.10.-1.11.2015.Kampanjaan voi osallistua kotona, koulussa, työpaikoilla, somessa ja joka paikassa.Myönteisiä kokemuksia voi jakaa sosiaalisessa mediassa risuaidalla #hyviensanojenviikko. Sivuille toivotaan tarinoita, kuvia ja ilahduttavaa musiikkia.Päiväkodeissa ja alakouluissa luetaan kampanjaviikolla Mila Teräksen kirjoittamia aamunavauksia ja kolumnistit käyvät muutamilla kouluilla pitämässä työpajoja.Kampanjassa ovat mukana myös Lahden nuorisovaltuusto ja Etelä-Suomen Sanomat. Etlarin Näppis-palstalla julkaistaan ensi viikon torstaina vain positiivisia Näppiksiä.Kampanjan FB-sivut löytyvät hakusanoilla Hyvien Sanojen Viikko.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut