Lahden museo muistaa Pietarin radan synttäreitä luentosarjalla

Pietarin rata tunnetaan myös nimellä luurata tai nälkärata. Ratatöissä kuolleita on haudattu Lahteen hautausmaalle, joka sijaitsee lähellä valtatie 12:n ja nelostien risteystä. Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Lahden kaupunginmuseo käynnistää luentosarjan, joka käsittelee 150 vuotta täyttävän Pietarin radan merkitystä Lahden seudulle. Pietarin radalla on ollut suuri merkitys paitsi talouskasvun ja asutuksen kannalta myös esimerkiksi Terijoen huvila-asukkaille ja maata kiertäneille sirkusseurueille.

Luentosarjan avaa 10. syyskuuta tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen, joka tarkastelee radanvarren ja ratapihojen merkitystä biologian, erityisesti tulokaslajien kannalta.

Arkkitehti Matti Veijovuori selvittelee junaradan ja Pietarin huvila-asutuksen välistä yhteyttä 24. syyskuuta. Tutkija Janne Ridanpään luennon aiheena ovat "rauta, rakenteet ja rakoileva moraali" 8.10., ja yliopistonlehtori Kaija Rautavirta luennoi rautateiden ruokahuollosta 22.10.

Tietokirjailija Heikki Nevala keskittyy luennossaan rautateillä kiertäneisiin sirkuksiin ja tivoleihin 5.11. Sarjan päättää tutkija Päivi Repo 19. marraskuuta. Repo valottaa Lahden asemaa Pietarin ja Loviisan ratojen risteysasemana.

Luennot järjestetään radio- ja tv-museo Mastolassa. Luento sisältyy museon pääsylipun hintaan. Lisäksi luentoja voi seurata live-striiminä Nastolan vanhalla kunnantalolla ja Kärkölän kunnanviraston valtuustosalissa.

Riihimäki–Pietari-rautatie avattiin liikenteelle 11. syyskuuta 1870.

Lahden Malskin ensimmäinen vaihe esittäytyi yleisölle: "Neljä vuotta tätä on jumpattu, vuosi sitten tämä oli täynnä puluja" sanoo tulevan Sammiosalin isäntä - katso kuvat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.