Lukijalta: Jari Salonen: Vallan käytöstä mielivallan käyttöön

Jari Salonen

ESS:n pääkirjoituksessa analysoitiin hyvin polkua, jossa 30 lahtelaista valtuutettua haluaa valtuustoaloitteensa kautta avata tilapäisen valiokunnan.

Valiokunta käsittelisi kahden kaupunginvaltuutetun poliittista luottamusta heidän äänestäessään uuden yhteisyrityksen puolesta Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kokouksessa. Valtuutetut olivat Terttu Pohjolainen (kok) ja Francis McCarron (kok).

Valiokuntapolku vie kohti mielivallan käyttöä, ei kohti demokratian toteutumista. Uskon, että tilapäisen valiokunnan perustaminen olisi saanut enemmän kannatusta, jos valiokunnan työn kohteiksi olisi listattu kaikki kaupunginhallituksen ohjeita noudattamatta jättäneet yhtymäkokousedustajat. Aloitteesta olisi kohtuullisen varmasti löytynyt myös kokoomuslaisia allekirjoituksia.

Pääkirjoitus Kokoomuskaksikko petti kaupunginhallituksen, mutta jälkipuinnissa pitää olla tolkku mukana

Martti Talja (keskusta), Seppo Koskinen (sdp) ja Marja Kaitainen (kd) ansaitsevat olla nyt myös tähtäimessä.

Kokouksessa, missä tämä kolmikko äänesteli kaupunginhallituksen ohjeiden vastaisesti, Lahdelle siunaantui ohjeiden vastaisen toiminnan myötä 1,4 miljoonan euron vuosittainen lisäkustannus.

Näiden niskuroivien yhtymäkokousedustajien toiminta tai iso summa eivät aiheuttanut poliittista kriisiä tai muutakaan kriisiä. Päinvastoin.

Kaikille vastoin ohjeita äänestäneille sama rangaistus.

Osa nyt verta janoavista toimijoista vähätteli kolmikon toimien merkitystä. He korostivat, että anteeksipyyntö ja tuleviin yhtymäkokouksiin valitsematta jättäminen ovat riittävät seuraukset kaupunginhallituksen ohjeiden vastaisesta toiminnasta.

Johtuikohan kolmikon toiminnan painaminen villaisella siitä, että tutkinnan kohteena olisivat olleet oman puolueen toimijat? Löytyypä tilapäistä valiokuntaa vaativasta aloitteesta sellaisenkin valtuutetun nimi, joka on itse äänestänyt vastoin kaupunginhallituksen ohjeita, eikä ole tullut enää valituksi yhtymäkokousedustajaksi.

Samat säännöt kaikille yhtymäkokousedustajille!

Kaikille vastoin ohjeita äänestäneille on vaadittava sama rangaistus, tai kaikille riittää anteeksipyyntö ja tuleviin yhtymäkokouksiin valitsematta jättäminen. Mahdollisesti perustettavan valiokunnan työn lopputuloksen myötä kirkastuu Lahden kaupunginvaltuuston vallan ja mielivallan raja.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok)

Lahdessa jätettiin 30 allekirjoittajan aloite kokoomuskaksikon luottamuksen arvioinnista – SDP kutsuu poliittiset neuvottelut koolle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.