"Mitä tahansa voi tapahtua" - ehdokkaat jännittävät nyt tuloksia omissa ja Lahden Sibeliustalon vaalivalvojaisissa

ESS seuraa Sibeliustalon vaalivalvojaisia läpi tulosillan.

Keskustan Hilkka Kemppi Sibeliustalon vaalivalvojaisissa. Sami Kuusivirta

Saara Larkio

Vähän jännittää, miten yleisesti ottaen näissä vaaleissa käy. Näin summaa todennäköisesti monen paikalla olijan ajatukset vihreiden Riina Puusaari, joka odottaa parhaillaan Lahden Sibeliustalon vaalivalvojaisissa ennakkoääniä ja tietenkin myös lopullista vaalitulosta.

- En voi tehdä enää mitään, joten nyt on helpottunut olo. En ole osannut miettiä äänimäärääni, mutta varmaan niitä tulee enemmän kuin viimeksi eli toivon mukaan yli tuhat, Puusaari sanoo.

Hän kertoo vihreiden kampanjoineen paitsi itsensä, myös toistensa puolesta. Lahtelainen Puusaari sanoo toivovansa, että vähintään yksi heistä pääsee Hämeestä läpi.

- En ole kovin kilpailuhenkinen ihminen. Jos en nyt pääse läpi, uskon yrittäväni neljän vuoden päästä uudestaan, mutta jos silloinkaan ei tärppää, ryhdyn varmaankin jonkun toisen vaalipäälliköksi.

Sibeliustalon valvojaisiin on ilmoittautunut noin 250 henkeä, mutta osa ehdokkaista saapuu paikan päälle vasta myöhemmin illalla. Yksi heistä on lahtelainen Milla Bruneau (kok.), joka on alkuillasta tukijoukkoineen Lahden Teerenpelissä.

- Kaikki on tehty! En uskalla miettiä äänimäärää tai läpimenoa, tässä voi käydä joko tosi hyvin tai tosi huonosti. Kävin aamulla perhemessussa ja äänestämässä, ja olen saanut tänään järkyttävän määrän viestejä. Kohta nähdään, miten käy, Bruneau sanoo puoli kahdeksan aikaan.

Hän sanoo jännittävänsä oman tuloksensa ohella myös sitä, miten puolueiden välinen kilpailu toteutuu illalla.

- Mitä tahansa voi tapahtua!

"Keskustalle ennakkoäänissä parempi tulos kuin vaalipäivänä"

Keskustan lahtelaiskansanedustaja Martti Talja sanoi ennakkoäänten julkistuksen alla odottavansa iltaa jännittyneenä. Hän sanoi jännittävänsä ennen kaikkea puolueen tulosta.

- Olemme tehneet hyvän vaalikampanjan. Olemme tehneet parhaamme. Tulos otetaan sellaisena kuin se tulee.

Talja sanoo, ettei jossiteltavaa kampanjan suhteen jäänyt.

- Olemme edenneet suunnitelman mukaan. Tietysti aina joitain pieniä virheitä mahtuu matkalle, mutta suuret linjat ovat menneet, kuten suunniteltiin.

Talja ennusti keskustan saavan Hämeen vaalipiiristä kaksi paikkaa. Työnsä päättäneessä eduskunnassa keskustalla oli kolme hämäläistä: Juha Rehula, Martti Talja ja Sirkka-LiisaAnttila. Heistä Anttila ei tavoittele jatkoa kansanedustajana.

Taljan arvion mukaan hän ja keskusta ylipäätään saa ennakkoäänissä paremman tuloksen kuin vaalipäivänä.

- Neljä vuotta sitten kolme paikkaa näytti melko varmalta ennakkoäänten jälkeen, mutta lopussa veti aika tiukalle vihreiden kanssa.

Taljan mukaan kaikkein eniten äänestäjiä vaalikentillä puhutti vanhusten toimeentuloon liittyvät ongelmat. Muita kärkiteemoja ovat olleet terveydenhuolto, koulutus ja maahanmuutto.

- Esimerkiksi maataloudesta ei vaalikentillä ole puhuttu juurikaan.

Timonen: "SDP nousee maan suurimmaksi"

Ennakkoäänten julkistuksen kynnyksellä Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ennusti SDP:n nousevan maan suurimmaksi puolueeksi.

- On kuitenkin todella vaikea ennakoida, mitä tapahtuu. Jos jonkun puolesta pitäisi rahat laittaa, niin SDP se kuitenkin olisi.

Hämeen vaalipiirin paikkajako on Timosen mukaan erityisesti kiinni siitä, saako vihreät paikan uudesta eduskunnasta ja miten keskustan paikoille käy.

Työnsä päättäneessä eduskunnassa Hämeen vaalipiiristä oli kahdeksan päijäthämäläistä ja kuusi kantahämäläistä kansanedustajaa. Timonen ei uskaltanut ennustaa, keikahtaako Hämeen sisäinen enemmistö Kanta-Hämeen puolelle.

Timonen huomauttaa, että vaalit ja tulevan eduskunnan kokoonpanon ratkaisee lopullisesti kunkin vaalipiirin viimeisten paikkojen jakautuminen, eikä pelkästään kannatusprosentit.

Pitkälle menevien johtopäätösten tekeminen ennakkoäänten perusteella voi olla tällä kertaa hankalampaa kuin aiemmin, koska ennakkoäänestysinto näyttää olevan aiempaa suurempaa, Timonen sanoo. Nyrkkisääntöinä voidaan Timosen mukaan pitää, että keskustan ja SDP:n kannatus tippuu varsinaisena vaalipäivänä, kun taas esimerkiksi kokoomuksen, vihreiden ja perussuomalaisten tulos on vaalipäivänä usein parempi kuin ennakkoon.

­- Tämä ei ole enää näin yksinkertaista, koska ennakkoäänestäjien määrä on noussut niin suureksi.

Käykö kuten Ruotsissa edellisissä vaaleissa?

Timosen mukaan on jännittävää nähdä, kuinka loppumetrien gallup-nousija perussuomalaiset kykenee suoriutumaan tärkeimmässä gallupissa eli vaalipäivänä.

- On mahdollista, että Suomen poliittisesta tilanteesta samanlainen kuin Ruotsissa tuli edellisissä vaaleissa. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun Suomen poliittinen tilanne seuraisi Ruotsia pienellä viiveellä. Jos niin käy, niin on mielenkiintoista nähdä, onko hallitusneuvottelut Suomessa yhtä vaikeat kuin Ruotsissa taannoin. En usko, mutta sekin on mahdollista.

Tulospalveluun pääset tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.