Nämä hämäläisedustajat istuvat eduskunnassa seuraavat neljä vuotta - lue esittelyt

Hämeen 14 kansanedustajaa esittelyssä. Piirrokset: Timo Filpus

Ville Skinnari, SDP

45-vuotias toisen polven lahtelaiskansanedustaja Ville Skinnari aloittaa toisen kautensa kansanedustajana.

Skinnari on SDP:n varapuheenjohtaja. Hän toimi päättyneellä kaudella perustuslakivaliokunnan ja talousvaliokunnan jäsenenä. Lisäksi hän on ollut Pohjoismaiden neuvoston jäsen. Skinnari toimii Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän puheenjohtajana. Lahden kaupunginvaltuustossa hän on istunut vuodesta 2012.

Skinnari on opiskellut ulkomailla tutkinnot kauppatieteissä ja oikeustieteessä. Ennen kansanedustajaksi valintaansa hän toimi yrittäjänä, konsulttina ja neuvonantajana.

Skinnarin perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme lasta.

Mika Kari, SDP

Lahtelainen 51-vuotias Mika Kari aloittaa kolmannen kautensa kansanedustajana.

Kari toimi päättyneellä kaudella puolustusvaliokunnan puheenjohtajana ja hallintovaliokunnan jäsenenä. Kansanedustajana hän onkin paneutunut ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiin.

Kari on istunut Lahden kaupunginvaltuustossa vuodesta 2005 ja toiminut muun muassa valtuuston puheenjohtajana. Hän toimii Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtajana. Kari on koulutukseltaan yhteisöpedagogi. Hän työskenteli Tuoterenkaan toimialapäällikkönä ennen valintaansa kansanedustajaksi.

Liipolasta kotoisin olevan, Pesäkalliossa asuvan Karin perheeseen kuuluvat puoliso ja lapsi.

Aino-Kaisa Pekonen, vasemmistoliitto

40-vuotias Aino-Kaisa Pekonen on toisen polven vasemmistovaikuttaja Riihimäeltä. Hän aloittaa kolmannen kautensa kansanedustajana. Hän toimi viime vaalikaudella vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja istui keskeisessä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Pekonen oli ehdolla Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi vuonna 2016, mutta hävisi Li Anderssonille.

Kunnallispolitiikassa Pekonen on Riihimäen valtuuston 1. varapuheenjohtaja. Koulutukseltaan hän on lähihoitaja. Ennen poliitikon uraa Pekonen työskenteli viimeksi Riihimäen seudun nuorisoasunnoissa asumisohjaajana.

Pekonen on avioliitossa ja hänellä on kolme poikaa. Appivanhemmat asuvat Hollolassa.

Päivi Räsänen, kristillisdemokraatit

Päivi Räsänen on 59-vuotias kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Riihimäeltä. Hän aloittaa jo seitsemännen kautensa eduskunnassa. Räsänen oli taas puolueensa ääniharava Hämeen vaalipiiristä.

Räsänen on toiminut aiemmin sisäministerinä. Hän oli vastuuministeri, kun poliisihallinnon suuri rakenneuudistus toteutettiin. Uudistus on sittemmin saanut kovaa kritiikkiä muun muassa liikkuvan poliisin lakkauttamisesta. Räsänen on arvokonservatiivi ja vastustaa esimerkiksi aborttioi-keutta, homoliittoja ja eutanasiaa.

Räsänen on siviiliammatiltaan lääkäri. Perheeseen kuuluu aviomies ja viisi aikuista lasta ja viisi lastenlasta. Vapaa-ajalla Räsänen liikkuu mielellään luonnossa.

Jari Ronkainen, perussuomalaiset

Jari Ronkainen on 46-vuotias kansanedustaja ja kirvesmies Hollolasta. Hän on eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä puolustusvaliokunnan jäsen. Hän on myös poliisiasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja ja Yleisradion hallintoneuvoston jäsen. Ronkaisen pääasiallisia mielenkiinnon kohteita ovat Suomen sisäinen ja ulkoinen turvallisuus, liikenne ja viestintä sekä maahanmuutto.

Hän on perussuomalaisten Hämeen piirin hallituksen jäsen ja entinen puheenjohtaja sekä Hollolan kunnanvaltuutettu.

Ennen poliittista uraansa Ronkainen harrasti aktiivisesti muun muassa moottoripyöräilyä, metsästystä, kalastusta ja sienestystä. Hän on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.

Sanni Grahn-Laasonen, kokoomus

Toukokuussa 36 vuotta täyttävä forssalainen Sanni Grahn-Laasonen valittiin kolmannelle kaudelle eduskuntaan.

Hän toimi ympäristöministerinä syksystä 2014 kevääseen 2015 Alexander Stubbin (kok.) hallituksessa. Päättyneellä hallituskaudella Grahn-Laasonen toimi aluksi opetus- ja kulttuuriministerinä, sittemmin opetusministerinä.

Grahn-Laasonen on ollut puolueensa varapuheenjohtaja ja Forssan kaupunginvaltuutettu.

Ennen kansanedustajan uraa Grahn-Laasonen on työskennellyt toimittajana ja Alexander Stubbin lehdistöavustajana. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri.

Grahn-Laasonen on naimisissa ja hänellä on yksi lapsi.

Timo Heinonen, kokoomus

Loppilainen 44-vuotias Timo Heinonen aloittaa neljännen kautensa eduskunnassa.

Päättyneellä kaudella Heinonen on ollut valtiovarainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan jäsen. Hän on toiminut muun muassa ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä. Heinonen ei ole saanut hoitaakseen valiokuntien puheenjohtajuuksia tai muita merkittäviä tehtäviä.

Heinonen toimii Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

Koulutukseltaan Heinonen on kasvatustieteen maisteri. Hän on opettajan työn lisäksi toiminut muun muassa toimittajana, tuottajana ja urheiluselostajana. Hän harrastaa ratsastusta ja moottoriurheilua.

Perheeseen kuuluvat puoliso ja kaksi lasta.

Tarja Filatov, SDP

Hämeenlinnalainen 55-vuotias Tarja Filatov valittiin seitsemännelle nelivuotiskaudelle. Päättyneellä kaudella Filatov toimi työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajana ja puhemiesneuvoston jäsenenä. Hän toimi työministerinä vuosina 2000–2007.

Filatov on pitkäaikainen Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu. Lisäksi hän on Hämeen liiton hallituksen puheenjohtaja, Reumaliiton valtuuston puheenjohtaja ja Työväen Näyttämöiden Liiton puheenjohtaja.

Filatov on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden ylioppilas. Ennen kansanedustajan uraa hän teki toimittajan ja tiedottajan töitä.

Filatovin perheeseen kuuluvat puoliso ja aikuinen tytär.

Johannes Koskinen, SDP

Hämeenlinnalainen 64-vuotias Johannes Koskinen tekee paluun eduskuntaan neljän vuoden tauon jälkeen. Hän työskenteli viime vuodet  Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa.

Koskinen toimi oikeusministerinä vuosina 1999–2005. Kaudella 2011–2015 Koskinen toimi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana. Kansanedustajaksi hänet valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1991.

Viime syksynä Koskinen oli otsikoissa, kun kävi ilmi, että hän alkoi nostaa entisille kansanedustajille osoitettua sopeutumiseläkettä heti sen jälkeen, kun rahakas pesti Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa päättyi.

Koulutukseltaan Koskinen on juristi. Koskisen perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi lasta.

Rami Lehto, perussuomalaiset

Rami Lehto on 46-vuotias kansanedustaja Lahdesta. Hän on koulutukseltaan sähkövoimatekniikan mekaanikko ja sähköasentaja.

Lehto on jäsenenä eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä ympäristövaliokunnassa. Hän on Posti Groupin hallintoneuvoston ja Lahden kaupunginhallituksen jäsen.

Lehto on listannut poliittisiksi tavoitteikseen esimerkiksi Suomen tasapuolisen kehittämisen sekä määrärahojen lisäämisen lapsilisiin, opetukseen, eläkkeisiin ja vanhustenhoitoon. Hän kertoo vastustavansa muun muassa EU:n liittovaltiokehitystä, hallitsematonta maahanmuuttoa ja pakkoruotsia.

Lehto harrastaa golfia. Hän on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.

Mirka Soinikoski, vihreät

Mirka Soinikoski on 43-vuotias anestesialääkäri Hämeenlinnasta. Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Soinikoski lähti politiikkaan mukaan vuoden 2012 kuntavaaleissa Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjan innoittamana. Edellisissä eduskuntavaaleissa hän sai 825 ääntä.

Soinikoski on vihreän valtuus-toryhmän puheenjohtaja Hämeenlinnassa. Hän istuu vihreiden puoluevaltuuskunnassa. Soinikoski sai vihreiden jäsenäänestyksessä eniten ääniä, kun eduskuntavaaliehdokkaita valittiin. Soinikoski on toiminut vihreiden sote-asiantuntijaryhmässä.

Hän on toiminut yli kymmenen vuoden ajan tuki- ja sijaisperheen äitinä.

Hilkka Kemppi, keskusta

31-vuotias Hilkka Kemppi on taiteen ja yhteiskuntaopin aineenopettaja ja restonomi Asikkalasta.

Hän oli mukana eduskuntavaaleissa toista kertaa. Vuonna 2015 Kemppi keräsi vajaat 2 500 ääntä.

Kemppi on Asikkalan kunnanvaltuuston ja Valtion nuorisoneuvoston puheenjohtaja. Hän toimi Keskustanuorten puheenjohtajana vuosina 2015–2017.

Kemppi on työskennellyt muun muassa elinkeinoministeri Olli Rehnin avustajana, opettajana, Päijät-Hämeen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman asiantuntijana sekä Päijät-Hämeen liitossa valmistelijana.

Kempin vaaliteemoja olivat huolenpito, työnteko ja kohtuullisuus.

Lulu Ranne, perussuomalaiset

Lulu Ranne on 47-vuotias diplomi-insinööri Hämeenlinnasta. Hän sai jo edellisissä eduskuntavaaleissa 4 200 ääntä, mutta jäi tuolloin parinsadan äänen päähän läpimenosta. Ranne on Hämeenlinnan kaupunginhallituksen jäsen.

Hän on töissä ympäristö- ja hankeasiantuntijana Pirkanmaan ely-keskuksessa. Ranne on työskennellyt myös kotiavustajana, sairaala-apulaisena, tarjoilijana, maastotyöntekijänä Hämeen tiepiirissä sekä Pariisin tielaitoksella.

Ranteen vaaliteemoja ovat olleet esimerkiksi oikeudenmukaisuus, eriarvoisuuden vähentäminen, verojen kohtuullistaminen ja turvallisuutta uhkaavan maahanmuuton pysäyttäminen.

Ranne on naimisissa ja hänellä on neljä lasta.

Kalle Jokinen, kokoomus

Hämeenkoskella syntynyt, Lammilla koulunsa käynyt ja Orimattilassa asuva 57-vuotias Kalle Jokinen aloittaa kolmannen täyden kautensa kansanedustajana.

Hän nousi eduskuntaan vuonna 2009 varasijalta Jari Koskisen jätettyä eduskunnan kesken kauden.

Petteri Orpon tultua valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi, nousi Kalle Jokinen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Jokinen on toiminut aiemmin muun muassa liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajana.

Siviiliammatiltaan Jokinen on poliisi.

Jokinen on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.