Vastarintaliikkeen katupartio iltakävelyllä Lahdessa - Poliisi: ei tarvetta

Komisario Pekka Kokkosen mukaan poliisi turvaa yleisen järjestyksen Suomessa, eikä katupartioinnille ole tarvetta. Armi Salonen

Kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike kertoo verkkosivuillaan järjestäneensä katupartion Lahdessa lauantaina illalla. Liikkeellä oli sivuston mukaan toistakymmentä vapaaehtoista.

Sivuston mukaan partiointia tehtiin keskustassa noin kahdeksasta puoli yhteentoista illalla.

Hämeen poliisilaitoksen komisario Pekka Kokkosen mukaan poliisille ei ole tullut katupartiointiin liittyen mitään ilmoituksia eikä poliisin ole oltu yhteydessä asiasta.

- Lähtökohtaisesti tämmöiselle partioinnille ei ole missään nimessä mitään tarvetta, koska Suomessa poliisi vastaa yleisestä turvallisuudesta. Koska meihin ei ole oltu yhteydessä, on minulle ainakin epäselvää, mikä on partioinnin tarkoitus. Jos partioinnin tarkoitus on liikkeen nettisivuilla kuvailema toiminnan tarkoitus, ei sellaiseen toimintaan ole Suomessa todellakaan tarvetta.

Nettisivujensa mukaan järjestö muun muassa vastustaa massamaahanmuuttoa, rodunsekoitusta, monikulttuurisuutta ja Euroopan Unionia. Järjestö ilmoittaa tavoitteikseen muun muassa Pohjoismaisen valtakunnan perustamisen yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa.

Pekka Kokkonen painottaa, että Lahdessa saa kaduilla kulkea rauhassa ilman pelkoa väkivallasta.

- Mikäli partiointi liittyy turvapaikanhakijoiden tuloon, ei millään paikkakunnalla ole katurauha tai yleinen turvallisuus vaarantunut turvapaikanhakijoidenkaan toimesta.

Kokkosen mukaan, mikäli katupartiointi jatkuu, siihen puututaan, jos siitä on muille haittaa tai vaaraa.

- Suomessa saa kävellä ja partioida kadulla ryhmässä, mutta mikäli liikkeen jäsenet ovat varustautuneet, joillakin kättä pidemmillä välineillä tulee poliisi tietenkin puuttumaan asiaan. Näen tässä vaarana sen, että sorrutaan ylilyönteihin ja kohdistetaan jotain ihmisryhmää kohtaan perusteettomia toimenpiteitä.

Kokkonen huomauttaa, että Suomen Vastarintaliikkeen järjestämä katupartiointi liittynee enemmän liikkeen oman toiminnan promoamiseen kuin yleisen turvallisuuden valvontaan.

Kuuntele komisario Pekka Kokkosen haastattelu Radio Voiman sivuilta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut