Pyörävarkaudet lisääntyneet reippaasti Lahdessa – poliisi: Varkauksista puolet yhden joukon tekosia

Polkupyörä kannattaa aina lukita johonkin kiinteään. Paras lukko pyörälle on U-mallinen linkkulukko. Kuvan ohuen vaijerilukon voi katkaista rautasahalla. Rebecca Lapveteläinen

Ruska Paronen

Hämeen poliisi varoitti viime viikolla, että pyörät kannattaa pitää hyvin lukittuna, sillä kevät on tuonut mukanaan myös pyörävarkaat. Rikosylikomisario Martti Hirvosen mukaan pyörävarkauksista tehtyjen rikosilmoituksien määrä on lisääntynyt tänä keväänä Päijät-Hämeen alueella.

– Viime vuonna vastaavana ajankohtana pyörävarkauksista tehtiin 83 rikosilmoitusta, kun taas tänä vuonna luku on 138. Päijät-Hämeessä rikokset tapahtuvat pääosin Lahdessa, jossa varastetuista pyöristä on kirjattu tämän vuoden aikana 129 ilmoitusta, Hirvonen luettelee.

Varkauksista puolet yhden joukon tekosia

Kesällä 2017 Lahti oli pyörävarkauksien kärkikaupunkien joukossa. Silloin suurin osa pyörävarkauksista oli yhden ydinryhmän tekosia ja pyörävarkaudet liittyivät laajemmin huumausaineiden rikollisuuteen.

Nyt sama joukko varastaa pyöriä jälleen.

– Kyseessä on reilu kymmenen hengen joukko, joka tekee yli puolet Lahden alueen pyörävarkauksista. Joukossa on samoja henkilöitä kuin vuonna 2017. Pikkuisen tapahtuu vaihtelua, mutta ydinporukka on sama, Hirvonen summaa.

Hänen mukaansa ongelmana on, ettei yksittäisestä pyörävarkaudesta saa Suomessa kovinkaan suurta rangaistusta. Vuonna 2017 Hämeen poliisi niputti useampia rikoksia yhteen, jotta se sai muutaman aktiivisen varkaan vankilaan, minkä vuoksi myös pyörävarkaudet vähenivät Lahdessa rajusti.

Useampien rikosten niputtaminen on Hirvosen mukaan jälleen se keino, jolla aktiivinen pyörävarasryhmä saataisi uudelleen pois kadulta.

– Ongelmana on myös se, että varkaat ovat hetken poissa, mutta palaavat vapauduttuaan takaisin samoihin hommiin, sanoo Hirvonen.

Pyörät lukkoon myös varastoissa

Lahdessa eniten pyöriä varastetaan ydinkeskustan alueelta sekä matkakeskuksen lähettyviltä. Hirvosen mukaan matkakeskuksen kameravalvonta auttaa varkauksien selvittämisessä jonkin verran, mutta osa varkauksista tapahtuu kameroiden katvealueella.

– Ihmisten pitäisi myös ilmoittaa reaaliaikaisesti, kun varkaus tapahtuu. Lisäksi pyörien tuntomerkit ovat usein hatarat, eli sanotaan, että sininen miesten pyörä on varastettu ja sitä on sitten hankalampi tunnistaa.

Paljon polkupyöriä varastetaan nykyisin myös taloyhtiöiden pyörävarastoista.

– Useimmiten näissä on takana se, että varkaalla on pääsy varastoon joko talon sisältä tai hänelle on annettu avain. Pyörävarastoonkin jätetyssä pyörässä on hyvä olla vakuutusyhtiön hyväksymä laadukas lukko ja lukitus olisi hyvä pystyä kytkemään johonkin kiinni. Taloyhtiöt voisivat myös laittaa kameravalvonnan pyörävarastoon, Hirvonen sanoo.

Pyörävarkaudet

Näin vältät varkauden

Suosi U-mallista lukkoa tai niin sanottua linkkulukkoa. Suojaa koko pyörä, sillä arvokkaasta pyörästä saattaa lähteä tietty osa. Lukitse aina kiinteään kohteeseen, sillä varas voi muuten helposti kantaa lukitunkin pyörän mukanaan. Valitse säilytyspaikka tarkoin. Esimerkiksi lukollinen varasto on hyvä. Muista kuitenkin lukita pyörä myös varastossa. Merkitse pyörään ainakin oma nimesi, jotta voit varkauden sattuessa todistaa sen olevan sinun. Muista tallentaa pyörän valmistenumero. Numerosarjasta voi ottaa esimerkiksi valokuvan. Myös koko pyörä kannattaa varmuudeksi valokuvata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Skopjesta saapuneita matkustajia
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 5. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 6. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 7. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 8. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 9. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 10. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 11. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 12. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 13. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 14. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 15. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.