Nuoret pitävät monikulttuurisuutta tärkeänä, mutta siitä ei puhuta riittävästi

Dance-kilpailun 2012 voittanut tanssija Haza Hajipoori muistaa hyvin, miten häneen suhtauduttiin muutamaa vuotta aiemmin, kun hän voitti hiphop-tanssin Suomen mestaruuden ensimmäistä kertaa.

- Oli puhetta, etten olisi voinut osallistua, koska en ole suomalainen. Sitten, kun sain mainetta MM-kisoissa, sain jo kantaa Suomen lippua.

Hajipoori on Iranin kurdi. Hänen perheensä muutti Tampereelle, kun Hajipoori oli kaksivuotias.

- Monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus ovat minulle tärkeitä asioita. Olin myyty, kun näin, millaista työtä Walter ry tekee ja halusin mukaan.

Hajipoori ja 26 muuta suomalaista taiteilijaa ja urheilijaa kiertävät puhumassa Suomen yläkouluilla kulttuurienvälisestä vuorovaikutuksesta ja avarakatseisuudesta.

Tiistaina yhdistyksen jäseniä kävi Lahdessa pitämässä koulutyöpajan. Lahden kaupunginkirjastolla pidettiin vanhempainilta. Keskustelu oli vilkasta, vaikka auditorioon saapui vain kymmenen vanhempaa.

- Kierrämme vuodessa 65 koululla ja tapaamme työpajoissa liki 17 000 oppilasta, kertoo ex-ammattilaiskoripalloilija Jan Wieland, jonka isä on Saksasta ja äiti Suomesta.

Walter teki pari vuotta sitten verkkokyselyn, johon vastasi 10 000 yläkoululaista. Wieland pitää tärkeimpänä viestinä sitä, että nuorten mielestä monikulttuurisuus on tärkeää, mutta siitä ei puhuta riittävästi. Moni nuori kaipaa keskustelua aikuisten kanssa.

- 60 prosenttia nuorista on havainnut syrjintää koulussa, mutta vain 50 prosenttia kokee sen ongelmaksi. Mitä se kymmenen prosenttia ajattelee?

Laaja kysely kertoo, että oppilaat ja opettajat suhtautuvat asiaan eri tavoin. Yli 70 prosenttia opettajista kokee, että oppilaan on helppo puhua heille syrjinnästä, mutta oppilaista samaa mieltä on vain joka kolmas.

Vaasassa syntynyt Efe Evwaraye on saanut koko ikänsä selittää suomalaisuuttaan ihonvärinsä vuoksi. Hänen isänsä on nigerialainen ja äiti suomalainen.

- Tajusin erilaisuuteni ensimmäisenä päivänä päiväkodissa. Lapsuusvuosinani skinheadit olivat nousussa Suomessa, silloin yksinliikkuminen on pelottavaa.

Evwaraye on ollut vuosia kapteenina Suomen amerikkalaisen jalkapallon maajoukkueessa. Ensimmäisten 17 vuoden aikana ihonväri ei tuonut juuri mitään hyvää elämään ja afrikkalaisuudesta oli hyvin vaikea olla ylpeä oiman kodin ulkopuolella.

- Monesti kysytään, olenko enemmän suomalainen vai nigerialainen. Se on hölmö kysymys. En ole 50-50, vaan 100-100. Voin kannustaa Nigerian futisjoukkuetta ja seuraavana päivänä tuulettaa Suomen lätkäjoukkueelle. Sehän on vain minulle enemmän.

Wieland painottaa, että ennakkoluulojen sijaan jokainen ihminen pitää kohdata yksilönä. Jos ei tykkää, voi silti kunnioittaa.

- Ihmisiä ei voi leimata samanlaisiksi taustansa vuoksi. Ja on tärkeää, että jokainen määrittelee itse sen, mikä on, eikä anna muiden määritellä, Wieland sanoo.

Walter ry:n koulutustoiminta on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa. Nelivuotinen projektiraha jatkuu ensi keväälle, ja sen jälkeen on haettu kolmen vuoden jatkorahoitusta.

Työpaja

Tätä kysytään yläkoululaisilta

Mitkä ovat kolme tärkeintä suomalaisuuden määrittäjää?1. Kansalaisuus.2. Kansallisuus / etninen alkuperä.3. Uskonto.4. Ulkonäkö.5. Äidinkieli / kielitaito.6. Asuinpaikka.7. Nimi.8. Joku muu, mikä?

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut