Terassiravintola Satama Casselin omistukseen - nimi vaihtuu, mutta muikut säilyvät

Terassiravintola Satama on toiminut Lahden matkustajasataman alueella 1990-luvulta saakka. Katja Luoma

Ruska Paronen

Lahden Järvimatkailu on luopunut Terassiravintola Sataman ylläpidosta ja terassitoiminta on myyty Casselille. Lahden Järvimatkailun yrittäjä Kari Sulkanen sanoo, että kaupan takana on hänen ikääntymisensä.

– Terassin pyörittäminen vie aikaa ja lapset eivät olleet kiinnostuneita jatkamaan toimintaa, sanoo pian 75 vuotta täyttävä Sulkanen.

Terassiravintola Satama on toiminut Lahden matkustajasataman alueella 1990-luvun alkupuolelta saakka.

– Kukaan ei oikein innostunut paikasta, joten silloin naapurissani asunut kaupungin arkkitehti tuli kolkuttamaan minun oveani ja kysyi lähtisinkö minä pyörittämään sataman terassia. Helpolla en mukaan lähtenyt, kun ei ollut osaamista eikä tietoa, mutta tarpeeksi kun hän kävi kolkuttamassa, niin lähdin koettamaan ja ihan hyvin on mennyt, Sulkanen paljastaa.

Hän kertoo olevansa iloinen, että Casseli otti terassin hoitaakseen.

– Nyt on ihan kiva ja helpottunut olo. Casseli lähti heti innolla tekemään remonttia meidän jäljiltämme ja he tekevät paikasta omansa. Uskon, että toiminta lähtee hyvin käyntiin, Sulkanen sanoo.

Nyt myydyn terassitoiminnan lisäksi Lahden Järvimatkailulla on kolme sisävesilaivaa: Vellamo, Aino ja Laitiala. Sulkasen mukaan laivabisnes jatkuu yhä elinvoimaisena, mutta hitaasti niillekin etsitään jatkajaa.

– Laivoilla ei ole niin kiire, sillä niiden toiminta on paljon selkeämpi hoitaa. Laivoja ei myöskään ole niin helppo myydä kuin terassi. Toivoisin myös, että laivat pysyisivät Lahdessa ja vesiliikenne täällä säilyisi. Se on todella tärkeää, Sulkanen sanoo.

Ensi kesän laivamatkoja on myyty Sulkasen mukaan hyvään tahtiin. Yrittäjä paljastaakin, että on käynyt Casselin kanssa alustavia keskusteluja siitä, että osa laivoilla tarjottavasta ruoasta tulisi kesällä Casselin keittiöstä.

– Varsinkin Ainolle ruoka on tuotava muualta, sillä laivassa ei ole omaa keittiötä, mutta kahdessa muussakin laivassa keittiöt ovat todella pieniä. Yhteistyö Casselin kanssa voisi helpottaa toimintaa, Sulkanen pohtii.

Suositut muikut säilyvät ruokalistalla

Casselin yrittäjä Panu Viljanen sanoo, että terassikaupat tehtiin kuluneen kevään aikana ja melko nopealla aikataululla, sillä terassikesä siintää jo silmissä.

Viljasen mukaan mitään isoja muutoksia ei terassin toimintaan tule. Suurin osa terassin vanhasta henkilökunnastakin jatkaa uuden yrittäjän alla.

– Suurin muutos on varmasti nimen vaihtuminen. Jatkossa terassi on Arla. Nimi tulee vanhasta proomusta Arlasta, joka on yhdistetty terassiin. Arlassa on aikaisemmin ollut muutamia pöytiä ja terassin lisävessat, mutta me aiomme rakentaa Arlaan lounge-tyylisen oleskelutilan, Viljanen kertoo.

Terassiravintola Satama on tunnettu Lahdessa muikkuateriastaan. Viime kesän arkistokuvassa Terassiravintola Sataman keittiömestari Tero Härkönen. Sami Kuusivirta

Myös Sataman terassin suositut muikut pysyvät uuden yrittäjän menussa.

– Teemme ruokalistasta omanlaisemme, mutta listalle jätetään viime kesän hittituotteita, kuten burgerit, salaatit ja terassin perinteiset muikut. Uutuutena alamme tarjoilemaan tulisia kanansiipiä, Viljanen paljastaa.

Casseli pilotoi Arla-terassin toimintaa viime viikonvaihteessa, mutta viralliset avajaiset saavat vielä odottaa.

– Avaamme terassin myös kiirastorstaina ja olemme auki koko pääsiäisen. Tosin pääsiäisenä ruokaa tehdään vielä kavennetulla valikoimalla. Pyrimme siihen, että täysi menu on tarjolla sataman virallisissa kesäkauden avajaisissa lauantaina 11. toukokuuta, Viljanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.