Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Tässäkö yksi syy Hennalan hulinoihin? - Huono käytös saattaa nopeuttaa turvapaikkakäsittelyä

Turvapaikanhakijoiden tunteet Lahden Hennalassa ovat toistuvasti kuohahdelleet yhteenotoiksi asti. Poliisin apua on tarvittu ainakin pari kertaa viikossa, ja entisillä kasarmeilla on joskus jouduttu käymään saman yön aikana useamman kerran.

Mekkalointi ei hidasta turvapaikkahakemuksen käsittelyä, vaan voi jopa nopeuttaa sitä. Jos joku heittäytyy häiriköksi, hänen hakemuksensa voidaan poliisin tai vastaanottokeskuksen toivomuksesta käsitellä jonon ohitse.

Maahanmuuttoviraston tulosaluejohtaja Juha Similä myöntää, että väärinkäytöksen mahdollisuus on periaatteessa olemassa.

- Sellaista ei ole tähän päivään mennessä havaittu, että asia olisi muodostunut ongelmaksi. On harvinaista, että häiriökäyttäytymisen takia pyydettäisiin kiireellistä käsittelyä.

Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto katsoo Hennalan välikohtausten johtuvan turvapaikanhakijoiden vaikeasta tilanteesta. Hän huomauttaa, että suomalaiset käyttäytyisivät samoissa oloissa samalla tavoin.

- Ihmiset ovat siellä paineen alla. Ei siinä ole mitään ihmeellistä, jos välit kärjistyvät.

Turvapaikanhakijan oikeusturva on vahva. Jos hän on oikeutettu turvapaikkaan, hän saa sen rötöstelystään huolimatta. Rikokset voivat estää turvapaikan saamisen vain, jos ne on tehty ulkomailla ennen henkilön saapumista Suomeen.

Tilanne on toinen, jos tulijan ei katsota tarvitsevan turvapaikkaa, vaan ainoastaan niinsanottua toissijaista suojelua. Törkeiksi katsottavat rikokset voivat estää suojelun antamisen, ja sen sijaan asianomainen saa tilapäisen oleskeluluvan vuodeksi kerrallaan.