James Bondin äänimäärä laski Hämeessä, eduskuntavaalien hylätyissä äänissä myös erityisen paljon tyhjiä

Valtakunnallisella tasolla ääniä saivat esimerkiksi takavuosien presidentti Urho Kekkonen sekä nykyinen presidentti Sauli Niinistö. Arkistokuva. Chimene Bavard

Sohvi Auvinen

Hämeen vaalipiirissä hylättiin sunnuntaina käydyissä eduskuntavaaleissa yhteensä 1 617 ääntä, joka on 0,8 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Yhteensä Hämeen vaalipiirissä annettiin 207 644 ääntä, mukaan lukien tyhjät äänet.

Hämeen vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Raimo Turusen mukaan Hämeen vaalipiirissä hylätyistä äänistä nousi esiin erityisesti tyhjien äänien aikaisempaa suurempi määrä. Tyhjiä ääniä kertyi sekä ennakkoäänestyksen että varsinaisen äänestyspäivän aikana.

– Kyseessä saattoi olla jonkinasteinen protesti, Turunen pohtii.

Äänestyksessä on oikeus avustajaan

Tyhjien äänien lisäksi Turunen nosti hylätyistä äänistä puhuttaessa esiin myös äänestyslipukkeet, joiden numerosta ei saanut selvää. Tästä syystä hylättyjä ääniä oli Turusen mukaan vähintään yhtä paljon kuin aiemmissakin vaaleissa.

Kyseessä on erityisesti iäkkäämpien ihmisten kohdalla havaittava ilmiö. He eivät ole esimerkiksi pyytäneet avustajaa äänestyskoppiin tai eivät ole pyytäneet uutta äänestyslipuketta, mikäli ensimmäinen yritys on epäonnistunut. Äänestyslipukkeen numero on esimerkiksi kirjoitettu selkeästi vapisevin käsin tai lippuun on kirjattu kaksi numeroa. Vaikka numerot olisivat samat, ei äänestyslipukkeeseen saa kirjata kuin yhden numeron.

– Selkeästi on kuitenkin yritetty äänestää, eli esimerkiksi vahingonteosta tai protestista ei ole millään tapaa ollut kysymys, Turunen täsmentää.

Turunen muistuttaakin, että mikäli henkilö kokee, että tarvitsee apua äänestysmerkintään, hänellä on oikeus käyttää avustajaa. Avustaja voi olla joko vaalivirkailija tai äänestäjän itsensä valitsema henkilö.

Väärä vaaripiiri

Turunen mainitsee myös, että vaalipiirin eteläisessä osassa Riihimäen seudulla osa äänestäjistä oli antanut äänensä Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaalle. Esimerkiksi Uudellamaalla ehdolla ollut Antti Rinne sai Hämeen vaalipiiristä yli 200 ääntä. Nämä äänet jouduttiin hylkäämään, sillä kyseessä ei ollut oman vaalipiirin ehdokas.

Turusen mukaan ilmiö ei ole uusi.

– Riihimäen seudulla ilmestyvä paikallislehti Aamuposti julkaisee sekä Hämeen että Uudenmaan vaalipiirien ehdokkaiden mainoksia, ja äänestäjät eivät vain ole olleet tarkkana siitä, kummassa vaalipiirissä ehdokkaat ovat. Kyseessä on varmasti ihan puhdas vahinko.

Bondin suosio laski

Turusen mukaan hylättyjen äänien joukossa oli myös lipukkeita, joihin oli kirjoitettu tai piirretty terveisiä. Terveisiä oli kirjattu sekä ilman äänestysnumeroa että sen kaveriksi. Lipukkeista löytyi esimerkiksi hymiöitä, sydämiä ja jopa runomittaan kirjoitettua tekstiä. Vaikka taideteos olisi kuinka upea tahansa, kyseessä on kuitenkin epäasiallinen merkintä, joka johtaa äänestyslipun hylkäämiseen.

Vuosien saatossa suosituksi kandidaatiksi osoittautunut 007, eli James Bond, sai puolestaan tänä vuonna vähemmän ääniä kuin aiemmissa vaaleissa. Ääniä keräsivät myös perinteiset Aku Ankka sekä numeroyhdistelmä 666.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.