Hyvän tahdon torilounaalla Lahdessa kävi satoja ruokailijoita - "Onko pullaa kans?"

Lahden torilla on nähty ajoittain pitkiäkin jonoja. Tässä jonotettiin huhtikuussa ilmaista lounasta. Pirjo Kamppila

Pirjo Kamppila

Viikko sitten Lahden torilla jaettiin ilmaista makkaraa ja kahvia vaaliteltoilla. Myös pitkänäperjantaina paikalla oli makkarateltta, mutta tällä kertaa innoittajana ei ollut minkään puolueen sanoma, vaan vilpitön hyvä tahto.

Tarjoilun järjestäjänä oli jo toista kertaa nuori yrittäjä Toni Borg, 23. Viime vuonna hän järjesti pitkänperjantain ruokatarjoilun kioskillaan Saksalankadulla Lahdessa. Kioski kuitenkin vaurioitui tuhopoltossa viime elokuussa ja Borg siirtyi kiertäväksi loimulohikauppiaaksi. Se tarkoittaa hyvin pitkiä työpäiviä, ja kaiken lisäksi Borg on taaperoikäisen lapsen isä.

Hän haluaa kuitenkin jatkaa hyväntekeväisyyttä vedoten kristilliseen elämänkatsomukseensa.

– Minä olen saanut paljon, minä haluan myös antaa muille.

Apunaan Borgilla oli perheenjäseniä ja vapaaehtoisia. Esimerkiksi Borgin isä Jari yöpyi torilla telttoja vartioimassa. Ruoka-aineksia saatiin yhteistyökumppaneilta ja ruoka valmistettiin suurtalouskeittiössä.

Toni Borg itse ja veljensä Roni ahkeroivat grillin ääressä kuumentaen makkaroita ja lihapullia.

Onko pullaa kans?

Teltan eteen oli kokoontunut pitkä jono ruokavieraita jo ennen kello 11:tä, jolloin tarjoilun oli määrä alkaa. Odotus palkittiin, kun teltan eteen kaarsi kuorma-auto, josta nostettiin ulos kuumat perunat ja kahvitermokset.

– Onko pullaa kans? kuului kysymys jonosta.

– On pullaa, kahta sorttia, vastasi autoa kuljettanut Jukka Klinga Ruokamiehet-yhtiöstä.

Lautasille annosteltiin myös monenlaista suolapalaa. Ruokaa oli varattu lähes 300:lle. Jonon liikkuessa sen hännille liittyi yhä lisää väkeä.

Tarjoilun kohderyhmäksi oli määritelty ennen kaikkea vähävaraiset, koska tarjoilu oli ilmainen. Keneltäkään jonottajalta ei kuitenkaan kysytty mitään taustatietoja.

Työ ensin, ruoka sitten

Rauno Sankilampi nautti hyvin ansaitusta ateriasta, koska oli jo aamuvarhaisella tullut paikalle kantamaan pöytiä ja penkkejä. Hän toimii muutenkin vapaaehtoisena Lahden helluntaiseurakunnassa.

– Jouluna järjestettävässä Kaiken kansan joulujuhlassa Kasisalissa olen järjestysmiehenä. Täällä torilla ei tarvita järjestysmiehiä.

Kasisalin juhla on kuitenkin eri seurakunnan järjestämä.

Rauno Kuosa ja samassa pöydässä istuva Tuija vakuuttivat ruuan olevan hyvää. Tuijan pääsiäisen viettoon kuuluu perheen kanssa oleilua ja reissaamista. Kuosa kertoi katselevansa pääsiäismessuja televisiosta ja kuljettavansa autolla kavereitaan.

Kioski yhä mustana

Poltettu kioski Saksalankadulla on edelleen surullinen näky. Nurkka on mustunut, katossa on reikä ja ikkuna on rikki. Poliisin eristysnauha kiertää rakennuksen ympäri. Lähistöllä asuva naapuri muistaa havahtuneensa tapahtumaan, kun nurkka oli jo liekeissä ja hälytysajoneuvot pihassa.

– Joku sytytti nurkalla olleen roskakasan, hän arveli.

Samoihin aikoihin poltettiin myös keräyspaperilaatikko Anttilanmäen baarin lähellä ja syksyllä roskakatos Liipolassa. Liekö ollut sama tekijä? naapuri pohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.