Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pekka Haavisto: "Ei ole rajaa sille, kuinka paljon turvapaikanhakijoita otetaan vastaan"

Suomi ei voi asettaa ylärajaa sille, kuinka paljon maamme vastaanottaa turvapaikanhakijoita, katsoo kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.).

– Moni on kysynyt, mikä on ehdoton määrä, jonka jälkeen ei oteta ihmisiä vastaan. Rajaa ei ole, kun nähdään jäätyviä ihmisiä Balkanilla. Meidän pitää vaikuttaa siihen, että matkalle ei lähdettäisi.

Haaviston mukaan eurooppalaisten ihmisrakkaus estää sen, että ihmisiä jätettäisiin heitteille.

– Balkanilla on reitille jumittuneita ihmisiä, jotka eivät saa suojaa.

Monissa kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä toiminut Haavisto puhui keskiviikkona Lahden Fellmanniassa järjestetyssä Päijät-Hämeen maahanmuutto-ohjelman seminaarissa.

Hän uskoo, että hädässä olevien auttaminen vahvistaa suomalaisia arvoja.

– Kysytään, miksei pakolaisia auteta kotimaassa. Sitä tehdään koko ajan. Syyrian pakolaisten suuri massa on Libanonin ja Jordanian alueella. Esimerkiksi Libanonissa on 300 000 pakolaislasta. Paikallinen apu on siellä ja se on äärimmäisen tärkeää.

Pakolaiskriisin keskellä Euroopan maat joutuvat Haaviston mukaan miettimään turvallisuuttaan ja sitä, miten radikalismi nousee.

– Kuinka paljon kolonialismi vaikuttaa? Vuosikymmenien takaisista asioista voi olla katkeruutta. Meillä on täällä säännöt ja niiden mukaan eletään. Laki ja järjestys pitää säilyttää.

Maahanmuuttajat pitäisi Haaviston mielestä integroida nykyistä nopeammin yhteiskuntaan.

– Mitä asioita voisi tehdä toisin? Voisiko ihminen olla puolet ajasta Alepan kassalla ja puolet kielikurssilla? Kynnystä töihin pitäisi madaltaa.