Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Turvapaikanhakijoista tulossa miljardilasku, ex-kansliapäällikkö: miksi sitä hyssytellään

Turvapaikanhakijoiden aiheuttamat kustannukset voivat nousta jopa 1,5 miljardiin euroon. Kustannukset koostuvat useista puroista, joten kokonaiskulujen hahmottaminen on vaikeaa. Kotouttamismenot ovat yksi keino lähestyä asiaa.

Kotouttamiseen liittyvien asioiden valmistelusta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Ministeriön kansliapäällikön tehtävistä alkusyksystä eläkkeelle jäänyt Erkki Virtanen ihmettelee, kuinka vähän turvapaikanhakijoiden kustannuksista on puhuttu. Hän kysyy, miksi sitä hyssytellään.

Virtanen arvioi, että kustannukset voivat nousta jopa 1,5 miljardiin euroon. Tähän lukuun päästään yksinkertaisella laskutoimituksella.

Kunnille on maksettu maahanmuuttajien kotouttamiskorvauksia noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Summa perustuu siihen, että viime vuosina Suomeen on tullut keskimäärin 4 000 turvapaikanhakijaa, joista myönteisen turvapaikkapäätöksen on saanut noin 40 prosenttia hakijoista eli noin 1 600 ihmistä vuodessa.

Jos Suomeen tulee vuodessa 50 000 turvapaikanhakijaa ja kolmannes heistä saa myönteisen päätöksen, se merkitsee 16 000 ihmistä. Tällöin 100 miljoona euroa kerrotaan kymmenellä eli valtion kunnille maksamat kotouttamiskorvaukset nousevat vuodessa yhteen miljardiin euroon.

Maahanmuuttajien kotouttamiskoulutuksen kulut nousevat vastaavasti 50 miljoonasta 500 miljoonaan.

- Kun normikulu on ollut tähän saakka noin 150 miljoonaa euroa, se nousee 1,5 miljardiin euroon, Virtanen sanoo ja jatkaa.

- Se raha on pakko löytää, sillä uudet maahanmuuttajat ovat suuri mahdollisuus.

Kotouttamisesta vastaava oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) antoi torstaina täydentävän talousarvioesityksen, jossa maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen, kielitesteihin ja osaamiskartoituksiin esitetään vielä lisää 23,8 miljoonaa euroa. Varsinaisessa vuoden 2016 talousarvioesityksessä kotoutumiskoulutukseen on esitetty 60,5 miljoonaa euroa.

Kuntakorvauksiin esitetään 20,8 miljoonaa euroa lisää täydentävässä talousarvioesityksessä. Vuoden 2016 varsinaisessa talousarvioesityksessä kuntakorvauksiin on ehdotettu 141 miljoonaa, joten ensi vuoden kuntakorvauksiin on esitetty yhteensä 162 miljoonaa euroa.