Ranskassa hyväksyttiin kolmen kuukauden poikkeustila

Ranskan parlamentti on hyväksynyt kolmen kuukauden poikkeustilan. Parlamentin ylähuone äänesti poikkeustilan jatkamisen puolesta tänään ja alahuone eilen.

Poikkeustilan aikana poliisi voi tehdä kotietsintöjä ilman oikeuden lupaa ja kantaa asetta virka-ajan ulkopuolella. Lisäksi turvallisuusuhkaksi epäillyt henkilöt on mahdollista asettaa kotiarestiin. Viranomaiset voivat myös sulkea internetsivuja.

Poliisioperaatiossa Saint-Denis'ssä Pariisissa keskiviikkona kuollut nainen ei räjäyttänytkään itseään, kertoo poliisilähde. Sen sijaan itsemurhapommittaja oli mies.

Syyttäjän mukaan operaatiossa kuoli yhteensä kolme ihmistä. Jo aiemmin on vahvistettu iskujen pääsuunnittelijaksi epäillyn Abdelhamid Abaaoudin kuolema. Tänään syyttäjä vahvisti, että iskussa kuollut nainen oli Hasna Aitboulahcen.

Yhden operaatiossa kuolleen henkilöllisyyttä ei ole vielä kerrottu.

Nainen oli radikalisoitunut vasta hiljattain. Hasna Aitboulahcenin veli kertoi uutistoimisto AFP:lle, että tämä oli ryhtynyt käyttämään vain silmät paljastavaa niqab-huivia puoli vuotta sitten.

– Hän oli epävakaa, eli omassa kuplassaan. Ei hän halunnut ennen opiskella islamia, en ollut koskaan nähnyt hänen edes avaavan Koraania, veli kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Ystävän mukaan Aitboulahcen oli ennen radikalisoitumistaan ollut maallistunut muslimi, joka käytti alkoholia ja poltti sekä kävi moskeijassa vain harvoin.

"Hänet aivopestiin"

26-vuotias Aitboulachen oli Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäillyn Abdalhamid Abaaoudin serkku. Myös Abaaoud kuoli keskiviikkoisessa piirityksessä Saint-Denis'n lähiössä.

AFP:n mukaan Aitboulachenin lapsuus oli levoton, ja kahdeksanvuotiaana hänet sijoitettiin sijaisperheeseen, jossa hän asui 15-vuotiaaksi.

Aitboulachenin marokkolaissyntyisen isän kerrotaan olevan harras muslimi, jonka uskotaan oleskelevan nykyisin Marokossa. Aitboulachen asui äitinsä luona, kunnes kolme viikkoa sitten muutti pois.

– Hän joutui aivopestyksi, äiti sanoi AFP:lle.

Pääsuunnittelijaksi epäilty nähtiin ennen iskuja metrossa

Ranskalaisen poliisilähteen mukaan Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty Abdelhamid Abaaoud tallentui metroaseman valvontakameralle ennen iskuja. Valvontakameramateriaali sijoittaa hänet lähelle autoa, jonka poliisi löysi iskujen jälkeen. Autosta löydettiin aseita.

Guardian kertoo, että tämä voi tutkijoiden mukaan tarkoittaa sitä, että Abaaoud oli yksi hyökkääjistä.

Abaaoudin kerrottiin eilen kuolleen keskiviikkoisessa poliisioperaatiossa Pariisissa.

Lähteet: Pariisin terroristeista neljä USA:n terrorilistalla

Pariisin terrori-iskujen tekijöistä ainakin neljä oli Yhdysvaltain terroristilistalla, kertovat amerikkalaislähteet uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvaltain terrorisminvastaisen keskuksen ylläpitämällä listalla on aiemmin kerrottu olevan yli miljoonan ihmisen tiedot.

Lähteiden mukaan lisäksi ainakin yksi hyökkääjistä oli nostettu rajatummalle lentokieltolistalle. Listalla olevat henkilöt eivät voi matkustaa Yhdysvaltoihin tai maasta pois lentämällä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut