Pekka Haavisto: Pakolaiset uhkaavat jäätyä kuoliaaksi Balkanilla

Matti Pietiläinen

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto on huolissaan alkavan talven vaikutuksista Balkanilla eteneviin pakolaisiin.

- Voi olla, että samanlaisia suru-uutisia nähdään Balkanilla ilman suojaa olevista jäätyvistä ihmisistä kuin on nähty Välimeren hukkuneista, Haavisto sanoi tänään lauantaina vihreiden puoluevaltuuston yhteydessä Kuopiossa.

Haaviston huoli kohdistuu reitille, jota pitkin pakolaiset pyrkivät Kreikasta Makedonian, Serbian, Unkarin ja Kroatian kautta Saksaan ja Itävaltaan.

- Kun aita nousee jonnekin, pakolaiset yrittävät edetä toisesta kohdasta. Pidän suurena riskinä, että he eivät pääse eteenpäin vaan jäävät johonkin pussiin.

Haavisto muistuttaa, että pakolaiset liikkuvat vuoristoisella seudulla usein vähin varustein lasten kanssa, mikä on ilman kylmetessä riskialtis yhtälö. Hän pitää suurena riskiä, että EU:ssa herätään asiaan liian myöhään.

- Humanitäärisen avun järjestöt ovat erittäin huolissaan. Näissä maissa ei ole omia kansallisia apuorganisaatioita ja kansainvälisellä yhteisöllä on kädet täynnä töitä lähtöalueilla ja vastaanottopuolella. Meillä kiinnitetään aika vähän huomiota siihen, että tuhannet ihmiset ovat vielä liikkeellä, Haavisto sanoo.

Haavisto on työskennellyt useissa kansainvälisissä tehtävissä. Hän pääsi viime presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle Sauli Niinistön kanssa.

Matti Pietiläinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 2. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Sään puolesta lomalotto ei suosinut tänä vuonna heinäkuussa lomailleita – yöt olivat Lahdessa viileitä, myös sateita oli tavallista enemmän
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 11. Valtteri Bottas kurvasi toiseksi Britannian gp:n vapaissa harjoituksissa Silverstonen radalla
 12. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 13. Helleraja rikkoutui Lahdessa lauantaina, myös sunnuntaille luvassa aurinkoa
 14. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 15. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.