Hei mutsi, tarvitsetko apua? Lahtelaiset Faijat auttavat - "Voimme pilkkoa puita tai hoitaa lapsia, ihan mitä vain"

Faijaclubin neljä faijaa tarjoutuu auttamaan apua tarvitsevaa äitiä. Kuvassa: Antti Tyrväinen, Ville Tikkanen, Joni Varkka ja Toni Koivunen. Faijaclub

Ruska Paronen

Lahtelaisista isistä lähtöisin olevan Faijaclubin pääfaijat tarjoavat neljän salskean isän apukäsiä niitä tarvitsevalle äidille äitienpäivän kunniaksi.

Faijaclubin tempauksessa on osaltaan ideana saada Faijaclubille lisää näkyvyyttä ja lisää seuraajia heidän Facebook-sivulleen. Faijaclubin perustajajäsen Joni Varkka sanoo, että auttamaan lähdetään kuitenkin puhtaasti auttamisen ilosta, vaikka tempauksen toteuttamiselle asetettu Facebook-tykkääjien määrä ei aivan täyttyisikään.

– Mutsit on tämän homman suola ja ehkä niitä, jotka tätä hommaa loppujen lopuksi pyörittää. Ajattelimme, että jos voisimme jotenkin auttaa, niin meidän työpanoksella. Voimme esimerkiksi pilkkoa puita tai hoitaa lapsia, ihan mitä vain, Varkka selittää.

Hänen mukaansa arvonta voittajasta suoritetaan äitienpäivänä, mutta vielä silloin faijat pysyvät omissa kodeissaan. Työnteolle päätetään erikseen oma päivänsä, kun voittaja on selvillä.

– Voittaja tullaan arpomaan, sillä kaikilla äideillä on varmasti pätevä syy, miksi he tarvitsevat faijan apua. Varmasti ihan kelle vain me mennään, niin päästään hommiin, Varkka sanoo.

Hän tuumaa myös, että kotona faijojen tempaus on otettu hyvin vastaan.

– Äidit lähettävät miehet rohkeasti matkaan, vaikka neljä miestä suuntaakin yhden naisen luo, Varkka sanoo nauraen.

Faijaclub juhlii isyyttä

Faijaclub on nimensä mukaisesti isille tarkoitettu yhteisö ja brändi. Clubin kautta puuhamiehet Varkka, Ville Tikkanen, Joni Kinnunen, Toni Koivunen ja Antti Tyrväinen myyvät clubin logolla koristeltuja vaatteita ja järjestävät tapahtumia, kuten faijagolfia sekä katusählyä.

– Kävimme ideoimaan marraskuussa 2017, että pitäähän faijoilla olla oma clubi, kun meitä on Suomessa kuitenkin arviolta noin 1,2 miljoonaa. Ajattelimme, että tarvitsemme jonkun tunnuksen, mistä tietää, että henkilö kuuluu clubiin. Sitten suunnittelimme vähän logoa, sitten vähän hattua ja paitaa ja sitten ajattelimme, että järjestetään vähän erilaisia tapahtumia, välillä tehdään vähän hyvää ja välillä pidetään hauskaa, Varkka avaa faijojen alkutaivalta.

Hän muistuttaa, että clubin tarkoituksena ei ainakaan vielä ole tehdä tuottoa, vaan lähinnä päästä kuluissa omilleen.

– Kyseessä on meille harrastus. Clubin jäseneksi pääsee ikään kuin ostamalla tuotteen, mutta tapahtumissa on käynyt muitakin. Se on ehkä enemmän sellainen henkinen ylävitonen, jonka voi heittää, kun näkee jonkun kantavan Faijaclubin paitaa tai lippistä. Olit sitten myyntimies, huoltomies tai lääkäri, mutta jos oot faija, oot spesiaali, Varkka summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.