Eduskunnan työ pyörähtää käyntiin - lue yön uutiskooste

STT

Eduskunnassa kansanedustajille luovutetaan tänään heidän valtakirjansa ja oikeuskansleri tarkastaa ne. Uuden vaalikauden työ pyörähtää käyntiin myös eduskuntaryhmien järjestäytymiskokouksissa, joita useat puolueet pitävät tänään.

Ensimmäinen täysistunto on huomenna, jolloin valitaan eduskunnan puhemiehistö. Puhemieheksi valittaneen suurimman puolueen puheenjohtaja Antti Rinne, josta tullee myös hallitustunnustelija.

Jos hallitus onnistutaan muodostamaan Rinteen johdolla ja hän nousee pääministeriksi, eduskunnassa valitaan uusi puhemies.

Lähijunaliikenne kiinnostaa taas maakunnissa

Lähijunaliikenteen elvyttäminen kiinnostaa maakunnissa. Junamatkustamiselle nähdään tilausta, mitä osoitti runsas hakijamäärä liikenne- ja viestintäministeriön järjestämään alueellisen junaliikenteen kokeiluun.

Junaliikennepiloteissa kokeillaan konkreettisesti, kuinka lähijunat houkuttelevat matkustajia raiteille. Kokeilulla valmistellaan myös henkilöliikenteen suunniteltua avaamista kilpailulle 2020-luvulla.

Junien puolesta puhuvat ilmastotavoitteet, mutta pullonkaulana ovat rataverkon ruuhkat.

Oulun laajan hyväksikäyttöepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Oulun laajan hyväksikäyttöjutun ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään Oulun käräjäoikeudessa.

Kaikkiaan kahdeksaa miestä epäillään alaikäiseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista. Jokaisen epäillyn syytteet käsitellään käräjäoikeudessa erikseen omana juttunaan.

Tänään käsitellään 21-vuotiaan miehen syytteitä törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vangitsemistietojen mukaan rikosten epäillään tapahtuneen useiden kuukausien aikana. Syytteitä käsitellään käräjillä ilman yleisön läsnäoloa salissa.

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Rekkakuskit joutuvat painimaan kuljetusyritysten, asiakkaiden ja lainsäädännön asettamien vaatimusten keskellä, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta. Sosiologi Timo Aho selvittää tutkimuksessaan rekkakuskien työnkuvaan liittyviä rytmihäiriöitä eli aikataulujen ristiriitoja.

Esimerkiksi nykyinen ajo- ja lepoaika-asetus kaventaa Ahon mielestä rekkakuskien ammatillista vapautta pitää taukoja.

Myös Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Autoliikenteen Työnantajaliiton ALT toivovat rekkakuskeille enemmän liikkumavaraa taukojen rytmittämiseen. SKAL:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen kuitenkin uskoo, etteivät pienet lipsahdukset taukojen pitämisessä haittaa. ALT:n toimitusjohtaja Mari Vasarainen puolestaan sanoo, ettei kuljettaja voi omalla päätöksellään jättää taukoa pitämättä.

Sri Lanka suree tuhoisien terrori-iskujen uhreja, maan johto pyytää kansainvälistä apua tutkintaan

Sri Lankassa vietetään tänään kansallista surupäivää tuhoisien terrori-iskujen uhrien muistolle. Sri Lankan hallitus uskoo, että iskujen takana on paikallinen radikaali NTJ-muslimiryhmä. Iskuissa on kuollut ainakin 290 ihmistä, ja 500 sai eriasteisia vammoja.

Kuolonuhreista 37 oli ulkomaalaisia. Uhrien joukossa on muun muassa Intian, Britannian, Turkin, Australian, Japanin, Portugalin ja Tanskan kansalaisia.

Sri Lankan hallituksen mukaan kaikkien tiedossa olevien itsemurhapommittajien uskotaan olleen srilankalaisia. Heidän epäillään kuitenkin saaneen apua kansainväliseltä verkostolta. Maan presidentin odotetaan tapaavan tänään eri maiden diplomaatteja pyytääkseen kansainvälistä apua iskujen tutkintaan.

Yli 20 ihmistä on otettu kiinni iskuihin liittyen. (Lähde: AFP)

Trump haastaa oikeudessa edustajainhuoneen selvityksen hänen liiketoimistaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haastaa oikeudessa kongressin käynnistämän selvityksen hänen aiemmista liiketoimistaan. Uutiskanava CNN:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Trump yrittää vaikeuttaa edustajainhuoneen demokraattien presidenttiin kohdistamia tutkintoja oikeusteitse.

Trump ja hänen yritysryppäänsä Trump Organization pyrkivät maanantaina nostamallaan kanteella estämään edustajainhuoneen valiokuntaa saamasta tietoja Trumpin käyttämästä tilitoimistosta.

Trumpin asianajajien mukaan demokraateilla on "pakottava tarve löytää jotain, jolla he voivat vahingoittaa presidenttiä poliittisesti".

Pelosi: Edustajainhuoneella ei välittömiä aikeita nostaa virkarikossyytettä Trumpia vastaan

Yhdysvaltojen edustajainhuoneella ei ole välittömiä suunnitelmia nostaa virkarikossyytettä presidentti Donald Trumpia vastaan, kertoo demokraattipuhemies Nancy Pelosi.

Pelosi on suhtautunut varauksella viraltapanomenettelyn käynnistämiseen ja pitänyt sitä liian repivänä prosessina. Useat Pelosin puoluetoverit ovat vaatineet menettelyn käynnistämistä.

Washington Postin mukaan Pelosi haluaa edustajainhuoneen keskittyvän nyt presidenttiä koskeviin käynnissä oleviin tutkintoihin ja katsovan, mihin ne johtavat.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti Venäjä-raportissaan esiin useita tilanteita, joissa Trump saattoi syyllistyä oikeuden estämiseen. Mueller ei kuitenkaan löytänyt näyttöä siitä, että Trumpin presidentinvaalikampanja olisi syyllistynyt vehkeilyyn Venäjän kanssa.

Brittiedustajat palaavat pääsiäistauolta vääntämään brexit-sopua

Britanniassa hallituksen ja opposition edustajat palaavat pääsiäistauon jälkeen brexit-sorvin ääreen. Hallituksen ministerit jatkavat tänään neuvotteluja brexit-vaihtoehdoista työväenpuolueen kanssa. Guardianin mukaan läpimurtoa ei ole näköpiirissä, ja huomio kohdistunee sen sijaan konservatiiviedustajien yrityksiin savustaa pääministeri Theresa May ulos hallituksen johdosta.

Lehden mukaan Mayn konservatiivien kapinalliset kokoontuvat tänään ja heidän johtohahmonsa Graham Brady aikoo tiettävästi vaatia pääministeriä eroamaan ennen kesäkuun loppua.

Välitön paine brexit-solmun avaamiseen väistyi aiemmin tässä kuussa, kun EU-johtajat myönsivät brexit-päivään lisäaikaa lokakuun loppuun saakka.

Pohjois-Korea vahvistaa, että Kim ja Putin tapaavat pian

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un tapaa Venäjällä pian maan presidentin Vladimir Putinin, Pohjois-Korea vahvistaa. Asiasta uutisoiva Pohjois-Korean äänitorvi, uutistoimisto KCNA ei kuitenkaan kerro, milloin tai missä tapaaminen on.

Venäjä ilmoitti viime viikolla, että Kim ja Putin tapaavat vielä ennen tämän kuun loppua. Venäjä ei kuitenkaan kertonut tapaamisen muita yksityiskohtia.

Johtajien odotetaan tapaavan Venäjän itäosassa Vladivostokissa mahdollisesti keskiviikkona tai torstaina. (Lähde: AFP)

Carolina jatkaa taisteluaan jatkopaikasta, murskasi Washingtonin 5-2

Jääkiekon NHL:ssä Carolina jatkaa taisteluaan pudotuspelien jatkopaikasta jyrättyään hallitsevan mestarin Washingtonin pakkoraossa 5–2. Carolina tasoitti voitollaan avauskierroksen ottelusarjan 3–3:een.

Carolinan suomalaistähdet Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho olivat vahvassa vedossa. Teräväinen iski Ahon syötöstä tärkeän 2–2-tasoitusmaalin toisen erän ensiminuuteilla. Aho nappasi kiekon maalin takaa ja antoi mehevän syötön maalille purjehtineelle Teräväiselle, joka ampui kiekon verkon yläkulmaan.

Carolina ratkaisi pelin päätöserässä viemällä sen 3–0.

Chelsea nousi niukasti Valioliigan neljänneksi turhauttavan tasapelin jälkeen

Chelsea nousi Englannin Valioliigan neljänneksi pelattuaan 2–2-tasapelin Burnleyta vastaan myöhään maanantai-iltana. Tasapeli on Chelsealle laiha lohtu, sillä se ei juuri edistä joukkueen toivetta yltää Mestarien liigaan.

Chelsea on vain pisteen edellä Arsenalia ja tasapisteissä kolmannella sijalla olevan Tottenhamin kanssa. Arsenal voi kiilata Chelsean ohi, jos se onnistuu välttämään tappion Wolvesia vastaan keskiviikkona.

Ottelun kaikki maalit syntyivät ensimmäisten 24 minuutin aikana. Burnley nousi Jeff Hendrickin osumalla johtoon jo 8. minuutilla, mutta Chelsean N'Golo Kante tasoitti vain neljä minuuttia myöhemmin. Gonzalo Higuain vei Chelsean hetkeksi johtoon, mutta Ashley Barnes nosti vieraat jälleen tasoihin.

Chelsea taistelee välttääkseen putoamisen Mestarien liigasta toista kertaa peräkkäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.