Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lahdessa pahoinpidelty putka-asiakas: "Videolla se näytti tapahtumalta, jota keräännyttiin katsomaan"

Käräjäoikeuden mielestä lahtelaispoliisi painoi koko painollaan asiakasta yläselästä, vaikka tämä oli jo raudoissa. Asiakkaan mentyä elottomaksi vartija työnsi poliisin sivuun.

Poliisimies kohdisti kiinni otettuun mieheen tarpeetonta väkivaltaa ja liiallista voimaa. Tämä on johtopäätös, jonka Päijät-Hämeen käräjäoikeus teki katsottuaan videotallenteen tapahtumista Lahden poliisiputkassa viime vuoden helmikuussa ja kuultuaan asianosaisia ja todistajia. Käräjäoikeus tuomitsi Hämeen poliisilaitoksen vanhemman konstaapelin törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 1 vuoden ja 4 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus kiinnittää huomiota siihen, että vaikka aggressiivisesti käyttäytynyttä asiakasta oli ollut taltuttamassa useita henkilöitä ja vaikka asiakkaan ylä- ja alaraajat olivat hallinnassa, vanhempi konstaapeli oli jatkanut tämän painamista putkan patjaa vasten.

Poliisimies oli painanut asiakasta "koko painollaan huomattavan ajan", oikeus toteaa. Hän oli ollut selin asiakkaan kasvoihin nähden eikä ollut seurannut, kykeneekö vatsallaan ollut asiakas hengittämään.

Putka-asiakasta kovakouraisesti käsitelleelle poliisimiehelle ehdollista, syytteet vartijoita vastaan hylättiin

Se, että paikalla ollut poliisimiehen esimies ei ollut puuttunut tilanteeseen, ei oikeuden mielestä poistanut poliisimiehen velvollisuutta seurata asiakkaan tilaa.

Tilannetta säilytystiloissa johti ylikonstaapeli.

Asiakas meni elottomaksi, mutta elvytys pelasti hänet.

Toinen törkeästä pahoinpitelystä syytteessä ollut vartija oli tarkkaillut asiakkaan tilaa koko ajan.

Kun hän havaitsi, ettei asiakas hengitä, hän työnsi poliisimiehen pois asiakkaan päältä.

Myös vartija oli tuossa vaiheessa painanut asiakasta hartian tai yläselän alueelta, mutta ei koko painollaan. Painamisen syy-yhteydestä hengityksen estymiseen ei ollut näyttöä, joten oikeus hylkäsi syytteen. Toista vartijaa vastaan syyte hylättiin siksi, ettei hänen ollut näytetty painaneen asiakkaan päätä polvellaan.

Putkatallenne osoittaa oikeuden mielestä selkeästi, että poliisimies lyö asiakasta kolme kertaa kylkeen. Se ei kuitenkaan käy ilmi, tapahtuuko lyönti nyrkillä vai avokämmenellä. Poliisimies sanoi "tuupanneensa" kämmenellä.

Pahoinpitelyn uhrilla ei ole muistikuvia tapahtumista putkassa, mutta hän on nähnyt videotallenteen. Poliisikuulusteluissa hän kertoo, että videolla se näytti tapahtumalta, jota keräännyttiin katsomaan.

Putkassa oli ollut samanaikaisesti jopa kymmenen poliisimiestä ja vartijaa.

– Tilanteessa ei ollut useita poliisipartioita paikalla siksi, että meistä on kiva pahoinpidellä asiakkaita, vaan siksi, että se olisi ollut työturvallista asiakkaalle ja henkilökunnalle ja asia hoidettaisiin turvallisesti, totesi poliisimies kuulusteluissa.

Poliisimiehen mukaan "kaveri laittoi vastaan kaikin voimin aivan kuin nurkkaan ahdistettu eläin. Yritimme rauhoitella häntä sanallisesti kaikin tavoin, mutta kaveri ei ottanut mitään vastaan. Kaveri oli aivan raivohullu." Miehen kivunsietokykyä poliisi luonnehtii "aivan älyttömäksi".

Tilanteen rauhoittamiseksi uhrille päätettiin laittaa nilkat ja ranteet yhteen sitova käsirautavyö, body cuff. Oikeuden mielestä se oli perusteltua .

Putkassa asiakas laitettiin vatsalleen, sillä selällään hän olisi kyennyt paremmin vastustelemaan virkatehtäviään suorittavia vartijoita ja poliisimiehiä.

Poliisiylijohtaja Lahden putkatuomiosta: jokainen poliisin toimintaan liittyvä rikostuomio on liikaa

Putkajuttu mennee hovioikeuden arvioitavaksi. Poliisimiehen avustaja, asianajaja Heikki Uotila sanoo päämiehensä olevan pettynyt tuomioon. Hän pitää valitusta hovioikeuteen mahdollisena.

Poliisimiehen oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista, mutta poliisimiehen on korvattava kulut valtiolle sekä korvattava valtiolle asianomistajan oikeudenkäyntikulut, yhteensä 9 800 euroa.

Hänen on yhteisvastuullisesti valtion kanssa maksettava asianomistajalle kärsimyskorvausta 3 000 euroa.

Vartijoitten yhteensä runsaan 17 000 euron oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista.

Putkapahoinpitelyä oli edeltänyt lahtelaisen ravintolan luona tapahtunut pahoinpitely. Myöhemmin putkaan viety mies oli tapellut toisen asiakkaan kanssa. Järjestyksenvalvoja oli mennyt väliin, jolloin mies oli kietonut kätensä järjestyksenvalvojan pään ympärille sekä repinyt tätä kasvoista.

Järjestyksenvalvoja käytti kaasusumutinta. Asiakkaat soittivat poliisin paikalle. Miehen ottamiseksi ulos autosta poliisiaseman purkutilassa tarvittiin useita henkilöitä.

Esitutkinnassa mies kertoi, ettei muista tapahtumaa. Hän ei tullut oikeuden istuntoon, jossa hänet tuomittiin pahoinpitelystä sakkoihin.

Poliisiaseman tapahtumat näkyvät valvontakameroiden tallenteissa päivämäärällä 3.2.2019. ESS teki koosteen valvontakameratallenteesta ja sumensi videon, jotta siinä näkyvien ihmisten henkilöllisyys ei paljastu. Uhrin ja syytettyjen lisäksi videolla näkyy myös henkilöitä, joita ei epäillä rikoksesta. Oikeuden puheenjohtaja kysyi epäillyn törkeän pahoinpitelyn uhrin kantaa videoaineiston luovuttamiseen tiedotusvälineille. Hän ei vastustanut tallenteiden luovuttamista.

Tapaus Lahden poliisivankilassa on sikäli ajankohtainen, että Poliisihallitus on juuri päivittämässä ohjetta poliisin säilyttämien henkilöitten kohtelusta.

Poliisivankiloitten valvontaa ja ruokahuoltoa koskevat ohjeet täsmentyvät, lisäksi epäillyn kuulustelemista koskevat määräykset tiukkenevat.

Putka-asiakkaitten fyysistä valvontaa parannetaan. Esimerkiksi Ruotsissa asiakasta on käytävä katsomassa vähintään neljä kertaa tunnissa.

– Se ei hoitune nykyhenkilöstöllä, arvelee poliisitarkastaja Konsta Arvelin. Valvonnan parantamisen taustalla ovat putkakuolemat.

Asiakkaalle tarjottavien aterioitten määrä nousee kahdesta 3–4:ään. Ohje määrittelee aterioitten energiasisällön ja sen, kuinka pitkään asiakasta voidaan pitää ruuatta.

Iso muutos liittyy poliisivankilan hallinnolliseen eriyttämiseen muusta poliisitoiminnasta.

– Poliisivankilassa ei saa syntyä tilannetta, että tutkija pääsee tuosta vaan kuulustelemaan epäiltyä. Nyt on tavallista, että tutkija hakee ja palauttaa epäillyn ilman, että poliisivankilan vartija tietää siitä, Arvelin taustoittaa.

Jatkossa tutkijan on järjestettävä putka-asiakkaan tapaaminen säilytystilan esimiehen kanssa. Muutoksella halutaan estää poliisin mahdollisuus epäasialliseen vaikuttamiseen, epäillyn "pehmittämiseen", sekä taata, että asiakas on vankilassa ruoka-aikana.

– Tämä voi vaikeuttaa tutkintaa ja aiheuttanee tutkijoitten keskuudessa hampaitten kiristelyä. Myös poliisivankiloitten järjestyssääntöjä täsmennetään.

Uuden ohjeen on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa. Samaan aikaan on vireillä myös niin sanotun putkalain uudistus.